Potilaalle vankeutta tapon yrityksestä – viilsi leipäveitsellä sairaanhoitajaa kaulaan

Sairaanhoitaja pelastui oman valppautensa ja nopeutensa ansiosta, totesi käräjäoikeus.

Kuvateksti
Joka neljäs tehyläinen on kokenut fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa työssään. Kuva: iStock

Potilas sai Itä-Uudenmaan käräjäoikeudelta kolme vuotta ja neljä kuukautta vankeutta tapon yrityksestä. Potilas yritti tappaa sairaanhoitajan viiltämällä tätä veitsellä kaulaan joulukuun alussa sairaalan päivystyksessä.

Potilas joutuu  maksamaan sairaanhoitajalle 3 000 euroa korvauksena kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta sekä 4 000 euroa korvauksena kärsimyksestä. Sen lisäksi potilas maksaa sairaanhoitajan oikeudenkäyntikuluja.

Potilas hyökkäsi leipäveitsi asenaan sairaanhoitajan kimppuun toimenpidehuoneessa, jonne sairaanhoitaja oli kutsunut potilaan arvioidakseen tämän somaattista vointia.

Kirjatakseen tietoja sairaanhoitaja oli joutunut kääntymään selin potilaaseen. Yhtäkkiä sairaanhoitaja havaitsi liikettä oikeassa silmäkulmassaan. Heti sen jälkeen hän tunsi kaulallaan metallia ja viillon tunteen.

Sairaanhoitaja tarttui potilaan oikeaan ranteeseen vasemmalla kädellään, nousi ylös ja kääntyi potilaaseen päin sekä kehotti pudottamaan veitsen, mitä potilas ei tehnyt.

Seurasi kamppailu, jonka äänet viereisessä huoneessa työskennellyt lääkäri kuuli. Sairaanhoitaja oli tässä vaiheessa päässyt lattialla makaavan potilaan päälle. Lääkäri astui potilaan veistä pitelevän ranteen päälle estääkseen potilasta liikuttamasta kättään. Paikalle hälytetty vartija joutui vääntämään veitsen potilaan sormista. 

Leipäveitsen potilas oli tuonut kotoaan. Veitsi oli ilmeisesti piilossa hänen vaatteissaan, koska kantamuksia hänellä ei ollut mukanaan. 

Käräjäoikeus toteaa, että sairaanhoitajan nopea toiminta mitä todennäköisimmin esti vakavamman vamman synnyn. Potilas ehti aiheuttaa sairaanhoitajan kaulalle yhdeksän sentin mittaisen pinnallisen viillon.

Mikäli viilto olisi ollut niin syvä, että se olisi katkaissut kaulavaltimon, kuolema olisi seurannut viimeistään minuutin sisällä. Kaulan verisuoniin saadun viillon hoito edellyttää verisuonikirurgiaa, jota on saatavilla ainoastaan yliopistotason sairaalassa. Kyseinen sairaala ei sellainen ole. 

Tehyn oikeuspalvelun lakimies avusti sairaanhoitajaa oikeudessa. 

Tuomio ei ole lainvoimainen. Syytetty on ilmoittanut valittavansa tuomiosta. Käräjäoikeus määräsi potilaan pidettäväksi edelleen vangittuna.