Pre-eklampsia tunnistettavissa

Raskausmyrkytyksen vaaroja mahdollista ennaltaehkäistä.

Raskausmyrkytysen merkittävimmät riskitekijät ovat fosfolipidivasta-aineoireyhtymä, aikaisempi pre-eklampsia, verenpainetauti, äidin diabetes ennen raskautta, lihavuus ja hedelmöityshoitojen käyttö. Mikä tahansa näistä tekijöistä riittää, jotta äidin voi sanoa olevan suuressa pre-eklampsian vaarassa.

Riskiryhmäläisten tunnistaminen on tärkeää, sillä sairastumisvaaraa voidaan pienentää asetyylisalisyylihappolääkityksellä. Lääkityksen avulla riski voi jopa puolittua. Osa riskitekijöistä – kuten lihavuus – olisi myös hoidettavissa ennen raskautta.

Tiedot perustuvat tuoreeseen kanadalaistutkimukseen. Ennen kanadalaisten havaintoja pre-eklampsian riskitekijöistä ei ole tehty yhtä mittavaa selvitystä. Tutkimus perustuu tietoihin yli 25 miljoonasta raskaudesta.

Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan. Niitä todetaan Suomessa noin kolmella prosentilla raskaana olevista naisista, mikä vuosittain tarkoittaa noin 1 800:aa raskaana olevaa. Pre-eklampsia voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapen puutetta ja jopa sikiökuolemia.

Tutkimus on julkaistu British Medical Journalissa.

Jutun otsikkoa korjattu 25.4.

Uutispalvelu Duodecim

Suosittelemme sinulle

Tehy
Julkaisupäivämäärä
24.9.2021
Tehy
Julkaisupäivämäärä
31.3.2021