Pre-eklampsia tunnistettavissa

Raskausmyrkytyksen vaaroja mahdollista ennaltaehkäistä.

Raskausmyrkytysen merkittävimmät riskitekijät ovat fosfolipidivasta-aineoireyhtymä, aikaisempi pre-eklampsia, verenpainetauti, äidin diabetes ennen raskautta, lihavuus ja hedelmöityshoitojen käyttö. Mikä tahansa näistä tekijöistä riittää, jotta äidin voi sanoa olevan suuressa pre-eklampsian vaarassa.

Riskiryhmäläisten tunnistaminen on tärkeää, sillä sairastumisvaaraa voidaan pienentää asetyylisalisyylihappolääkityksellä. Lääkityksen avulla riski voi jopa puolittua. Osa riskitekijöistä – kuten lihavuus – olisi myös hoidettavissa ennen raskautta.

Tiedot perustuvat tuoreeseen kanadalaistutkimukseen. Ennen kanadalaisten havaintoja pre-eklampsian riskitekijöistä ei ole tehty yhtä mittavaa selvitystä. Tutkimus perustuu tietoihin yli 25 miljoonasta raskaudesta.

Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan. Niitä todetaan Suomessa noin kolmella prosentilla raskaana olevista naisista, mikä vuosittain tarkoittaa noin 1 800:aa raskaana olevaa. Pre-eklampsia voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapen puutetta ja jopa sikiökuolemia.

Tutkimus on julkaistu British Medical Journalissa.

Jutun otsikkoa korjattu 25.4.

Uutispalvelu Duodecim