Satakunnan hyvinvointialue aloittaa yt-neuvottelut – ”Ristiriitaista, että samaan aikaan on henkilöstöpula ja yt:t”

Säästöjä Satakunnassa haettaneen ainakin lomautuksilla ja rekrytointikiellolla, mutta ne eivät todennäköisesti koske sote-ammattilaisia.

Kuvateksti
Sote-alan ammattitehtävissä Satakunnassa ei henkilöstövähennyksiä tavoitella, mutta niihin saatetaan päätyä, jos toimipaikka tai työtehtävä muuttuu, eikä henkilö ota vastaan tarjottua tehtävää. Kuvassa Satasairaala Porissa.
Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Myös Satakunnan hyvinvointialue on ilmoittanut tällä viikolla yt-neuvotteluista. Virallisesti asiasta päättää aluehallitus 19. maaliskuuta.

Tehyläinen pääluottamusmies Karoliina Tala ei yllättynyt ilmoituksesta. ”Emme ole erillinen saareke muista hyvinvointialueista. Neuvotteluihin liittyen on tullut joitakin kyselyjä, mutta odottavalla mielellä ollaan. Tässä ollaan ison äärellä.”

Säästöjen tavoitteena on vähentää henkilöstökuluja kaikkiaan 15 miljoonaa euroa. Tavoitellut säästöt ovat enintään 400 henkilötyövuotta. Yt-menettelyn kohteena on koko henkilöstö. 

Tala sanoo, että tiedottaminen on ainakin tähän asti ollut avointa. Tiedotustilaisuuksia on ollut jo kaksi ja esimerkiksi intraan on tulossa kysymys-vastaus-palsta yt-menettelystä.

Yt-neuvotteluissa on tarkoitus tarkastella koko organisaatiorakennetta. Hyvinvointialueen mukaan sote-alan ammattitehtävissä henkilöstövähennyksiä ei tavoitella, mutta niihin saatetaan päätyä, jos toimipaikka tai työtehtävä muuttuu, eikä henkilö ota vastaan tarjottua tehtävää.

”Ristiriitaista on, että väkeä eläköityy paljon ja meillä on samaan aikaan henkilöstöpula ja yt-neuvottelut”, Karoliina Tala toteaa.

Henkilöstölle on kerrottu, että säästöjä haettaneen myös lomautuksilla ja rekrytointikiellolla. Lomautukset voisivat kestää kaksi viikkoa ja koskea tuhatta henkeä. Todennäköisesti nämä säästökeinot eivät koskisi sote-ammattilaisia, koska lakisääteisistä palveluista ei tingitä.

Lue lisää:

Kanta-Häme aloittaa yt-neuvottelut - "Helppoja neuvotteluja näistä ei tule"

Blogi: Apua! Yt-neuvottelut alkavat työpaikallani