Selvityshenkilöt: Lappi tarvitsee Kemin ja Rovaniemen päivystykset

Selvityshenkilöiden suosituksen mukaan Lapissa vaaditaan edelleen kaksi ympärivuorokautista yhteispäivystystä.

Kuvateksti
Jos selvityshenkilöiden ehdotus totetuu, Rovaniemen keskussairaala ei ole ainoa paikka Lapissa, jossa on ympärivuorokautinen päivystys. Kuva: Ari Korkala

Selvityshenkilöt suosittavat, että Lapin maakunnassa on jatkossakin kaksi ympärivuorokautista yhteispäivystystä, jotka olisivat Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä ja Lapin keskussairaala Rovaniemellä.

Selvityshenkilöt Maija Rask ja Hannes Manninen laativat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon toimeksiannosta ehdotuksen Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien erikoissairaanhoidon työnjaoksi ja perusterveydenhuollon verkoksi tulevassa Lapin maakunnassa.

Selvityshenkilöt ehdottavat, että pitkien välimatkojen vuoksi jokaisessa kunnassa on oltava sote-keskus, jonka palveluvalikoiman laajuus räätälöidään tapauskohtaisesti. Ympärivuorokautinen kiireellisen hoidon päivystys on välttämätön Inarin kuntakeskuksessa Ivalossa kuten nykyisinkin. Sen lisäksi tarvitaan arki-iltoina ja viikonloppuina päivisin päivystykset Itä-Lapin ja Tunturi-Lapin seutukunnissa.

Selvityshenkilöt suosittavat, että vuoden 2020 alusta Lapin maakunnassa olisi yksi sairaala, jolla on kaksi päivystävää toimintayksikköä: Rovaniemellä ja Kemissä. Tämä on edellytys sille, että alueen asukkaiden perustuslain mukaiset sosiaaliset oikeudet ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut voivat toteutua yhdenvertaisesti. Selvityshenkilöt ovat arviossaan ottaneet huomioon Kemi-Tornio-alueen mittavan teollisuuskeskittymän ja vilkkaan liikenteen.