Tanskassa sairaanhoitajien lakko jatkuu laittomana

Tanskan valtiovalta päätti sairaanhoitajien lakon lailla elokuun lopulla. Nyt sairaanhoitajat ovat järjestäneet laittomia työnseisauksia ympäri maata.

Kuvateksti
Tanskalaiset sairaanhoitajat olivat kesällä lakossa 10 viikkoa. Kuva: Lehtikuva

Tanskan sairaanhoitajien työtaistelu parempien palkkojen ja työolojen puolesta ei näytä olevan ohi. Viime viikosta lähtien sairaanhoitajia on osallistunut tunnin mittaisiin työnseisauksiin eri puolilla maata.

Viimeksi maanantaina 5. syyskuuta yli sata sairaanhoitajaa marssi ulos työpaikaltaan Kööpenhaminan Rigshopspitaletista. Asiasta kertoi maan yleisradio DR.

Lakkolaisten tunnot puki sanoiksi sairaanhoitaja Luca Pristed.

”Olemme lakkoilleet parempien työehtojen vuoksi, sillä sairaanhoitajia on vaikea rekrytoida ja saada pysymään työssään.”

Pristedin mukaan maan hallitus ei ole kuunnellut tätä viestiä, kun se lopetti lakon lailla.

”Olemme vihaisia poliitikoille. Hallitus lopetti lakkomme, joten meidän täytyy toimia laittomasti.”

Laki tuli voimaan 28. elokuuta. Se päätti 10 viikkoa jatkuneen lakon, johon osallistui noin 10 prosenttia Tanskan sairaanhoitajaliiton (Danske Sygeplejersker) jäsenistä.

On mahdollista, että työnantaja vie laittomat lakot työoikeuteen. Lakkoilevat sairaanhoitajat voivat menettää palkan työnseisauksen ajalta ja saada sakkoja. Jos lakkoilu jatkuu yhä, sakkorangaistukset voivat koventua, kertoo Tanskan yleisradio. 

Lue lisää

Tanska: Valtiovalta pakottamassa lakkoilevat sairaanhoitajat sopimukseen lain voimalla