Tehy luopuu ulkopuolisista asianajajista – hoitaa jäsenten työriidat itse

Oikeudenkäynnistä tulee Tehyn jäsenelle taloudellisesti riskitön.

Kuvateksti
Valtuusto hyväksyi kokouksessaan myös Tehyn vuoden 2017 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Kuva: Annika Rauhala

Jäsenten työriitojen oikeuskäsittelyt otetaan Tehyssä täysin omiin käsiin. Oma oikeuspalvelu rakennetaan syksyn aikana, ja se alkaa ensi vuoden alusta. Uudistus tarkoittaa sitä, että Tehyn juristi hoitaa jäsenen työsuhderiidan alusta loppuun asti.

Valtuusto hyväksyi uudistuksen sääntömääräisessä kokouksessaan 24. toukokuuta.

Työsuhderiitojen oikeudenkäyntejä ovat tähän asti hoitaneet lähinnä ulkopuoliset asianajajat oikeus- ja vastuuvakuutuksen turvin. Vakuutuksen enimmäismäärä on ollut 13 000 euroa. Oikeuteen asti päätyviä työriitoja on vuosittain hieman alle sata.

Jäsenen oikeudellinen palvelu paranee liiton oman juristin myötä. Tehy haluaa tarjota jäsenille mahdollisuuden selvittää työsuhdetta koskevan erimielisyytensä viime kädessä oikeudessa ilman, että tämän tarvitsee pelätä mahdollisen häviön aiheuttamia oikeudenkäyntikuluja.

Oikeudenkäynnit ovat jäsenelle taloudellisesti riskittömiä, koska Tehy vastaa kaikista oikeudenkäyntikuluista, Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoo. 

Tehy tiedottaa tulevasta oikeuspalvelusta tarkemmin syksyllä, kun oikeusavun ohjeet ja säännöt on päätetty. 

Työsuhdetta koskeva riita pyritään ratkaisemaan neuvottelemalla työnantajan kanssa. Jos neuvottelu ei johda tulokseen, työntekijä voi liiton tuella nostaa kanteen käräjäoikeudessa.

Valtuuston hyväksymät vuoden 2017 tilinpäätös ja toimintakertomus julkaistaan verkossa myöhemmin.