Tehyläinen ensihoitaja pyysi kokemuksia potilasvahingoista – "Diabeetikon jalka amputoitiin, koska haavahoitoa ei ehditty tehdä"

Tviittiketju on karua luettavaa siitä, miten hoitajapula näkyy sekä hoitajille ja asiakkaille.

Kuvateksti
Diabetes voi johtaa jalkojen amputointiin.
Kuva: iStock

Lääkkeen turvaverikokeet ottamatta, vainaja tunteja laittamatta, väärästä lääkityksestä tai viivästyneestä hoidosta aiheutuneita elinvaurioita tai kuolemia, huomaamatta jääneitä murtumia sekä kokemattomia ja puutteellisesti perehdytettyjä hoitajia vastuussa vaikeasti sairaista ihmisistä vaikeissa tilanteissa.

Muun muassa tällaisia tilanteita ovat hoitajat kuvanneet tehyläisen ensihoitajan aloittamassa tviittiketjussa, joka käsittelee hoitajapulaa ja potilasvahinkoja.

Osa kertoo tehneensä Haipro-ilmoituksen, joka ei ole johtanut mihinkään. HaiPro on työkalu, joka on kehitetty potilas- ja asiakasturvallisuutta vaarantavien tapahtumien raportointiin.

Tapauksia yhdistävät kertojiensa mukaan hoitajapula, kiire ja työnantajan välinpitämättömyys.  

Nimetön hoitaja kertoo, että hoitajapulan vuoksi haavahoitoa ei ehditty tehdä. Potilas menetti jalkansa.

Useissa tapauksissa tiedonkulun puutteet ovat johtaneet hoidon keskeytymiseen, millä on ollut vakavia seurauksia. 

Yhdessä tapauksessa kotihoidon osaaminen ei ole vastannut potilaan tarpeita, mikä on johtanut traagiseen lopputulokseen. 

Potilasvahinkoja syntyy, kun hoitajapulan vuoksi yksittäinen hoitaja joutuu liian vaativaan tilanteeseen esimerkiksi lääkehoidossa.
 


Osa tapauksista on peräisin nimettömiltä hoitajilta, joiden henkilöllisyyttä Tehy-lehti ei ole pystynyt varmistamaan.

Ketjun aloittajan henkilöllisyys on toimituksen tiedossa.