Tuhkarokko tappaa 400 lasta päivässä

Maailmasta puuttuu poliittista tahtoa saada tuhkarokkorokote jokaiselle lapselle.

Kuvateksti
Sudanilaiset lapset jonottavat tuhkarokkorokotusta pakolaisleirillä Darfurissa vuonna 2004. Kuva Lehtikuva/Reuters.

Noin 20 miljoonaa pikkulasta jäi viime vuonna rokottamatta tuhkarokkoa vastaan. Heistä noin 134 000 sai tartunnan ja kuoli. Eniten lapsia kuoli Kongossa, Etiopiassa, Intiassa, Indonesiassa, Nigeriassa ja Pakistanissa.

Laajat rokotuskampanjat ovat vähentäneet tuhkarokkokuolemia maailmassa 79 prosenttia vuosina 2000–2015. Rokottaminen on ehkäissyt noin 20,3 miljoonaa kuolemaa. Esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Amerikan mantereet julistettiin tuhkarokkovapaiksi viime vuonna.

Tuhkarokkoepidemioita puhkesi viime vuonna Egyptissä, Etiopiassa, Saksassa, Kirgistanissa ja Mongoliassa. Nämä epidemiat johtuivat puutteellisesta rokotuskattavuudesta. Tuhkarokon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä siitä, että maan rokotuskattavuudessa on puutteita.

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama infektio, joka tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse.

Tuhkarokon ehkäiseminen on helppoa ja halpaa, mutta Unicefin mukaan maailmasta puuttuu poliittista tahtoa saada jokainen lapsi rokotettua. Kymmenen annosta tuhkarokkorokotetta maksaa halvimmillaan noin 21 senttiä.

Viime vuonna Suomessa todettiin kaksi tuhkarokkotapausta. Suomessa MPR- eli tuhkarokko-vihurirokko-sikotautirokotteen saa noin 95 prosenttia lapsista.

MPR-rokotuskattavuuden tulisi olla yli 95 prosenttia, jotta tuhkarokko pysyisi poissa. Suomessa on alueita, joilla kattavuus jää alle 90 prosentin.