Tutkimus Norjasta: D-vitamiinia astmaa vastaan

Kalapitoinen ruokavalio tuonee helpotusta astman oireisiin.

D-vitamiini voi auttaa astmaa sairastavien keuhkojen toimintaa, paljastaa tuore norjalaistutkimus.

Tutkimuksessa 394 aikuista astmaa sairastavaa norjalaista seurattiin yhdentoista vuoden ajan. Osallistujien veren D-vitamiinipitoisuus mitattiin tutkimuksen alussa ja keuhkojen toimintaa seurattiin tutkimuksen ajan.

Kun tutkijat jaottelivat osallistujat D-vitamiinitasojen perusteella, he havaitsivat keuhkojen toiminnan heikentyneen enemmän niillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli tutkimuksen alussa alle 50 nmol/l. Suositusten mukaan veren D-vitamiinitason olisi hyvä olla vähintään 50 nmol/l ja mielellään selvästi enemmän.

D-vitamiinin ja keuhkotoiminnan yhteys ei ollut kovin voimakas analyysissa, jossa oli mukana kaikki osallistujat. Yhteys kuitenkin voimistui huomattavasti, kun analyysi rajattiin tupakoimattomiin potilaisiin sekä potilaisiin, jotka eivät käyttäneet hengitettäviä kortikosteroideja.

D-vitamiini vaikuttaa elimistön vastustuskykyyn ja tulehdusreaktioihin.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, jolloin pitoisuudet jäävät keskimäärin tasolle 45 nmol/l. Kesällä auringon valo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia ruoasta, kuten kalasta, ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista tai vitamiinilisistä.

Uutispalvelu Duodecim