Tv-vinkki: Dokumentti naisten ja miesten palkkaeroista – studiokeskustelussa Millariikka Rytkönen

Kuva: Yle

Ohjaaja Mari Soppelan dokumenttielokuva Lasikatto kertoo sukupuolten palkkaeroista. Elokuva tutkii naisten työuria eri maissa kuten Suomessa, USA:sssa, Isossa-Britanniassa ja Japanissa. Dokumenttia on kuvattu kaikkiaan viiden vuoden ajan.

Lasikatto-termillä kuvataan näkymätöntä estettä, jonka vuoksi jokin väestöryhmä ei pääse nousemaan hierarkiassa. Tavallisesti lasikatolla tarkoitetaan vaikeuksia päästä johtoasemaan, mutta dokumentti tuo ilmi, että palkoillakin voi olla lasikatto.

Suomessa naisilla on yhä pienempi palkka kuin miehillä. Viime vuonna naisten ansiot olivat STTK:n mukaan 84,3 prosenttia miesten ansioista. 

Lasikatto-elokuva on osa Docpoint-festivaalia, ja se esitetään Ylen TV2:ssa ja Areenassa Docventures-sarjassa. Elokuvaa edeltää studiokeskustelu, jossa vieraana on Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. Hänen lisäkseen keskustelemassa ovat Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan johtaja Emilia Kullas ja toimitusjohtaja, toimittaja Ina Mikkola Revolution-tuotantoyhtiöstä.

Docventures-keskustelu ja Lasikatto-dokumentti esitettiin Yle TV2:ssa 4.2. Dokumentti ja keskustelu ovat nähtävissä Yle Areenassa kolmen kuukauden ajan.