Työterveys keskittyy yhä harvempiin yksiköihin

Lääkärikeskukset tuottavat useimpien työntekijöiden työterveyshuollon palvelut.

Kuvateksti
Työterveyshuollon palvelut keskittyvät yhä harvemmille tuottajille.

Työterveyshuolto tavoittaa yhä useamman. Vuonna 2010 sen kattavuus oli 89 prosenttia, mutta viime vuonna jo 95,5 prosenttia.

Työterveyshuolto Suomessa 2015 -selvityksen ennakkotietojen mukaan lääkärikeskukset ovat lisänneet kasvuaan työterveyshuollossa. Kun vuonna 2000 niiden palveluiden piirissä oli 31 prosenttia henkilöasiakkaista, viime vuonna osuus oli 58 prosenttia.

Vastaavasti terveyskeskusten osuus palveluiden tuottajana on pienentynyt koko ajan. Viime vuonna vain joka kymmenes henkilöasiakas sai palvelunsa terveyskeskuksesta, kun 15 vuotta aikaisemmin heitä oli joka kolmas.

Palveluiden tuottaminen on keskittynyt yhä harvemmille. Vuonna 2000 työterveyshuollon yksiköitä oli 838, mutta viime vuonna enää 379.

– Suuret yli kymmenen tuhannen asiakkaan yksiköt ovat lisääntyneet ja sote-malli muuttaa rakennetta edelleen, sanoo erityisasiantuntija Kirsi Lappalainen.

Työterveyshuoltoa tuottavat lääkärikeskusten ja terveyskeskusten lisäksi kunnalliset liikelaitokset ja osakeyhtiöt sekä työnantajan omat yksiköt ja yhteiset yksiköt.

Työterveyshuolto Suomessa 2015 -selvityksen loppuraportti valmistuu kesäkuussa.