Univaje selittänee vuorotyön terveyshaittoja

Vuorotyön haittoja voinee välttää panostamalla kunnon uniin.

Kuvateksti
Tuore tutkimus antaa viitteitä siitä, että riittävä uni saattaisi torjua vuorotyöhön liittyviä terveyshaittoja. Kuva: iStock

Useat tutkimukset ovat tähän mennessä osoittaneet, että vuorotyötä tekevät sairastuvat tavallista todennäköisemmin muun muassa diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Tuoreen Kanadassa tehdyn tutkimuksen perusteella riskit liittyvät kuitenkin todennäköisesti univajeeseen.

Vuorotyöhön liittyviltä terveysriskeiltä voikin mahdollisesti välttyä panostamalla nukkumiseen.

Tutkimus julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä. Se perustuu 300 sairaalassa työskentelevän naisen terveystietoihin. Unen määrää mitattiin aktiivisuusmittarilla.

Kun unitiedot yhdistettiin muihin terveystietoihin, vuorotyötä tekevien naisten havaittiin sairastavan metabolista oireyhtymää muita todennäköisemmin. Yhteys katosi, kun analyysissa huomioitiin, kuinka paljon naiset nukkuivat.

Kanadalaistutkijoiden havainnot pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat univajeen olevan vuorotyötä tekevien sairastumisriskin takana. Jos näin todella on, sairastumisriskit todennäköisesti pienentyisivät toimilla, jotka helpottavat vuorotyötä tekevien nukkumista.

Uniongelmien lisäksi sairastumisriskejä on selitetty esimerkiksi vuorokausirytmin häiriintymisellä, ravitsemuksellisilla seikoilla ja muilla elämäntapoihin liittyvillä asioilla.

Uutispalvelu Duodecim