WHO: Rokotuskattavuus Euroopassa lisääntynyt

Yhä useampi eurooppalainen lapsi saa maansa rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Kuvateksti
Jokainen rokottamatta jäänyt lapsi lisää tartuntatautien leviämisen mahdollisuutta. Kuva: iStock

Rokotuskattavuus on Euroopassa kohentunut verrattuna kolmeen aikaisempaan vuoteen, kertoo WHO.

90 prosenttia lapsista on vuonna 2017 saanut kaksi annosta tuhkarokkorokotetta, kun vuonna 2016 rokotteen sai 88 prosenttia. 94 prosenttia lapsista on saanut kolme annosta DTP-rokotetta, joka annetaan kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan. Vuonna 2016 DTP-rokotteen sai 92 prosenttia. 

– Rokotuskattavuuden tervetullut nousu johtuu siitä, että valtiot ovat panostaneet rokotussuojaan, sanoo johtaja Nedret Emiroglu WHO:n Euroopan yksiköstä. 

Rokotuskattavuus on kehittymässä hyvään suuntaan, mutta riittävään laumasuojan kehittymiseen tuhkarokkoa vastaan vaaditaan WHO:n mukaan 95 prosentin kattavuus. Yksittäisissä valtioissa on edelleen alueita, joilla väestön vastustuskyky vaihtelee. Tämä heikentää yleistä rokotuskattavuutta.

Euroopassa on edelleen noin 550 000 lasta, jotka eivät ole saaneet ensimmäistäkään tuhkarokkorokotetta. DTP-rokotetta vaille on jäänyt noin 660 000 lasta. WHO muistuttaa, että jokainen rokottamatta jäänyt lapsi on lisää tartuntatautien leviämisen mahdollisuutta.

– Liian matalan rokotuskattavuuden seurauksia ei tarvitse etsiä kaukaa. Tammi-toukokuun aikana Euroopassa on todettu 33 000 tuhkarokkotartuntaa, joista on seurannut valitettavasti myös 32 kuolemaa.

Tavoitteena on poistaa tuhkarokko ja vihurirokko Euroopasta rokotteiden avulla kokonaan vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteeseen sitoutuneiden maiden määrä on kasvanut, mutta tuhkarokkoepidemiat uhkaavat estää tavoitteen toteutumista.