Yhdeksän kehitysmaata ehkäisemään äitien ja vauvojen kuolemia

WHO:n ja Unicefin uusi ohjelma vähentää äiti- ja lapsikuolleisuutta.

Kuvateksti
Tansaniassa jokaista 100 000 synnytystä kohden menehtyy 454 naista. Kuva iStock.

Yhdeksän Aasian ja Afrikan maata ovat sitoutuneet puolittamaan raskaana olevien naisten ja vastasyntyneiden ehkäistävissä olevat kuolemat seuraavien viiden vuoden aikana, kertoo WHO. Maat ovat Bangladesh, Etiopia, Ghana, Intia, Malawi, Nigeria, Norsunluurannikko, Tansania ja Uganda.

WHO ja Unicef tukevat maiden terveydenhuoltoa uudella Quality of Care -ohjelmalla, joka kehittää naisten ja lasten terveydenhuoltoa. Ohjelma parantaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden kykyä ja motivaatiota kohentaa työn laatua sekä lisää tiedonkeruuta. Myös lääkkeiden, hoitotarvikkeiden ja puhtaan veden saanti paranee.

Käytännön työtä varten muodostetaan paikallinen yhteisö. Yhteisön jäsenet kehittävät näyttöön perustuvia toimintatapoja, etsivät ideoita ja keräävät tietoa hyvistä käytännöistä.

*/– Yhä useampi nainen hakeutuu synnyttämään sairaalaan. Siksi on tärkeä parantaa hoidon laatua niin, että estettävissä olevat äiti- ja lapsikuolleisuus saadaan loppumaan vuoteen 2030 mennessä, WHO:n johtaja Anthony Costello sanoo.

Yhdeksän maata vahvistavat terveydenhuoltoaan WHO:n standardien mukaisiksi. Niihin kuuluvat muun muassa koulutettu henkilöstö, jolla on käytössään tarvittavat välineet ja lääkkeet sekä puhdas vesi ja jätehuolto. Turhia tai haitallisia toimenpiteitä ei raskaana oleville ja synnyttäville tehdä, ja heille taataan yksityisyyden suoja.

Vuosittain maailmassa kuolee yli 300 000 naista raskauden aikana, lähes kolme miljoonaa vastasyntynyttä menehtyy ensimmäisten elinviikkojensa aikana ja yli kaksi miljoonaa lasta syntyy keskosina. Suurin osa näistä kuolemista olisi terveydenhuollon keinoin estettävissä.

15.2.2017 klo 13.09 Korjattu Costellon titteliä.