Yksityisissä päiväkodeissa alkaa työtaistelu

Yksityisten päiväkotien työntekijät ovat menossa lakkoon kahdeksi päiväksi.

Kuvateksti
Yksityisissä päiväkodeissa on ollut ongelmia henkilöstömitoituksessa. Kuva: Annika Rauhala

Lakko uhkaa yksityisiä päiväkoteja maaliskuussa. Lakossa on mukana Tehyn, SuPerin ja Erton lisäksi myös muiden ammattiliittojen jäseniä.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on tällä hetkellä voimassa koko yksityisellä sosiaalipalvelualalla ja koskee Tehyn, SuPerin ja Erton jäseniä. Kielto alkoi 8. helmikuuta.

– Työtaistelutoimien on tarkoitus vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja, jotka ovat olleet hyvin vaikeat, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.  

Hyvinvointialan liitto katkaisi neuvottelut eilen.  Ammattiliitot ovat neuvotteluissa vaatineet useamman vuoden palkkaohjelmaa, joka kuroisi kiinni kuntien ja sosiaalipalvelualan väliset palkkaerot. Erot ovat lähihoitajan 200 eurosta esimiesten yli 400 euroon.

– Työnantajan vastaus on ollut niin sanottu yleisen linjan mukainen palkankorotus ja työehtojen heikentäminen entisestään, sanoo Tehyn lakimies Vappu Okkeri

Yksityinen sosiaalipalveluala on kohdannut kilpailuttamisen, ulkoistusten ja yksityistämisen nurjat puolet. Isot yritykset, kuten Attendo, Esperi ja Mehiläinen tekevät voittoa, mutta samaan aikaan työntekijät ja luottamusmiehet kertovat työehtosopimusmääräysten rikkomisesta ja ylikuormituksesta.

Varhaiskasvatuksessa on ollut ongelmia henkilöstömitoituksessa.

Alalla ovat yleistyneet myös nollasopimukset. Ammattiliitot ovat tavoitelleet myös rajoituksia niiden käyttöön ja parannuksia luottamusmiesten asemaan.

– Luottamusmiehen apua tarvitaan muun muassa tilanteissa, joissa työnantaja painostaa tasoittamaan ylityökorvauksia tunti tunnista -menetelmällä.

Yksityisten päiväkotien hoitohenkilöstön lakko uhkaa 7.–8. maaliskuuta. Lakon piirissä on useita päiväkotiyrityksiä eri puolilla Suomea.