Millariikka Rytkönen: Korvatunturi och Villa Bjälbo

I Millariikka Rytkönens julsaga är tomtarna oroliga för hur tehyiterna ska orka.

Centrallagertomten Calle återvände från sin runda på centralsjukhuset och slog sig ned i sitt lilla pausutrymme långt nere i källaren. Situationen krävde en mugg glögg och lite funderande. Det började synas att vårdarna var trötta på att hela tiden gå omkring med skydd. Det var väldigt tungt att under hela arbetspasset ha mask för ansiktet och till råga på allt att använda munskydd på arbetsresor och i affärer.

Calle hade noterat att yrkesutövarna började bli riktigt trötta. Våren och sommaren var tunga för dem. Det påfrestande och farliga arbetet i kombination med tvångsåtgärderna hade belastat dem hårt.

Brist på uppskattning hade ökat bördan. Fast de gjort sitt yttersta för finländarnas liv och hälsa hade de inte kompenserats alls.

I Tomte Teams varje vecka hade Jullandets Posttomte Pirkko berättat att det inte alls kommit några brev från tehyiter till Korvatunturi. Calle tyckte att det var oroande, för när han kikade in i pausutrymmena via ventilationskanalerna så hade han nog hört hur proffsen talade om önskningar. Mindre på sista tiden visserligen, för nu kunde skötarna ta paus oroväckande sällan.

Calle tog en klunk glögg och grävde fram mobilen. Han knappade in ett meddelande på Whatsapp till tomten Hilkka på Hälsostationen, till tomten Sonja på Socialen och tomten Dan på Daghemmet. ”Hej tomtekompisar! Jag började tänka på förra träffens nyhet om tehyiterna och undrar om nån av oss känner någon statsrådstomte? Eller rentav någon på Villa Bjälbo? Julglädjen måste räddas, på ett eller annat sätt!”

Ett svar till gruppen plingade till från Hilkka: ”Om tehyiterna skulle ha tid med önskningar så tror jag, att de skulle vilja att finländarna fick klara coronadirektiv av beslutsfattarna. Framför allt skulle de önska att medborgarna följde reglerna, så att hälsovården inte belastas för mycket. Men jag känner nog ingen tomtekollega vid Storkyrkan.

Dan hade nyligen hört Spårvagnstomten Sigge i Tammerfors skryta lite med att han känner Hanna, nuvarande huvudtomte på Villa Bjälbo. Och där tog Calles tanke avstamp. Han bestämde att på alla social- och hälsovårdstomtars vägnar och från dem i småbarnspedagogiken skriva ett brev till huvudtomten Hanna, så att hon kunde hjälpa sin husmor på Villa Bjälbo att trolla fram julglädje för tehyiter över hela Finland.

”Bästa tomtekamrat Hanna, du som nu är huvudtomte på Villa Bjälbo.

Tehyiterna befinner sig nu på gränsen till vad de orkar med, då de ju ska ta hand om oss finländare. De har aldrig begärt det orimliga, bara att få ordning på arbetsförhållanden och löner.

Tillsammans borde vi fundera ut hur det ska lösas. Inte kan det ju på 2020-talet vara så, att man inte går med på en rimlig och berättigad begäran utan omfattande arbetskonflikter. Hanna, du minns säkert hur din husmor på Villa Bjälbo för ett år sedan i A-studion sa, att om de kvinnodominerade branscherna går i strejk, så klarar Finland det inte.

Vi tomtar i social- och hälsovård och småbarnspedagogik är oroliga för hur Finland ska klara coronakampen med äran i behåll om de som kämpar i främsta ledet blir slutkörda. Kan du viska lösningar i örat på din husmor, så att vi inte behöver koppla in Kärnfysiktomten Kerstin.”

Till skillnad från de här tomtarna sköter ni tehyiter om alla oss finländare. Tack till precis var och en av er, om ni så stretar på jobbet eller är lediga.

Dig tehyit önskar jag en glad advent och magisk jul mitt i den här märkliga tiden.