kuva: StockSnap

Rohkeus

Rohkeus on mielenkiintoinen asia. Se on uskallusta tehdä asioita huolimatta pelosta, kivusta tai vaarasta. Se on epävarmuuden sietämistä ja haavoittuvuuden hyväksymistä.

Rohkea voi onnistua ensiyrittämällä tai pitkän elämänkokemuksen turvin. On yhtä rohkeaa sulkea ovi takanaan ja avata ovi tuntemattomaan. Eri tavoin rohkeaa on taistella vääryyttä vastaan kuin voittaa pelkonsa. Joskus pelon voittaminen korjaa vääryyden, jolloin rohkeudella voi iskeä kerralla kaksi kärpästä kuoliaaksi.

Se mikä yhdelle on tavanomaista, on toiselle uhkarohkeaa. Tyhmänrohkea tietää, ettei aitoon rohkeuteen ole oikotietä. Rohkeus vaatii sisuuntumista ja uuden tai vanhan asian kohtaamista silmästä silmään. Se on asennetta, joka muuttaa maailmaa tai yhden pienen ihmisen elämän paremmaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Rohkeutta voi opetella ja se voi kasvaa. Ihminen voi rohkaistua pikaisesti tai pitkän harkinnan lopputuloksena. Rohkeuden esiin houkuttelu vaatii joskus kannustavia sanoja itselle, toiselle, isommalle porukalle tai kansakunnalle.

Rohkeus nähdään usein sankaruutena tai urheutena. Silti arjensankari näkee itsensä liian harvoin rohkeana, tai edes urheana. Vaatii rohkeutta olla haavoittuva ja pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Kilpensä laskeminen voi vaatia joskus paljon enemmän rohkeutta, kun itsensä tai muiden raivokas puolustaminen.

On rohkeaa olla oma itsensä naurunalaiseksi joutumisesta huolimatta. Vaihtaa perustellen kantaansa tai olla enemmän kuin kukaan osasi koskaan aavistaa. Mutta kaikkein rohkeinta on kurkottaa itsensä sisään ja olla toisen silmissä hetki täysin alasti. Rohkeinta on siis tulla nähdyksi omana itsenään.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainos
Mainos