Saako työnantaja tarkastaa työnhakijan luottotiedot?

Kuvateksti
Työnantaja voi tarkastaa luottotiedot työnhakijalta, joka työskentelee esimerkiksi vanhusten kodeissa. Kuva: Jari Lifländer

Haen työpaikkaa. Hakuilmoituksessa sanottiin, että työnantaja tarkastaa valitun luottotiedot. Saako työnantaja tarkastaa työnhakijan luottotiedot?

Työelämän tietosuojalain mukaan työnantaja saa tarkastaa työnhakijan luottotiedot esimerkiksi silloin, kun tehtävään kuuluu säännöllistä työskentelyä kodeissa.

Näin on esimerkiksi kotipalvelussa ja kotisairaanhoidossa. Luottotiedot voidaan tarkastaa myös silloin, kun hoitaja työskentelee esimerkiksi palvelutalossa, jossa vanhukset asuvat kodinomaisesti. 

Taustalla on ajatus siitä, että asukas voi säilyttää kotonaan rahaa ja hoitajalla on pääsy asiakkaan tai potilaan kotiin silloin, kun asukas ei ole paikalla tai tämä on huonokuntoinen. 

Luottotietojen tarkastamisesta pitää kertoa etukäteen hakuilmoituksessa.

Työnantaja voi tarkastaa vain valitsemansa hakijan luottotiedot.

Mikäli luottotiedoissa on ongelmia, työnantaja voi perua työsuhteisen työntekijän valinnan ennen työsopimuksen solmimista. Jos kyse on virasta, jäljellä pitää olla enää yksi ehdokas, jonka luottotiedot tarkastetaan ennen nimityspäätöstä. 

7.10. klo 12.38 vastaukseen lisätty viimeinen kappale.