Olin 38-vuotias, kun isäni sai Alzheimerin taudin diagnoosin vuonna 2009. Istuimme eteläsuomalaisessa terveyskeskuksessa, missä murtaen suomea puhunut lääkäri lausui diagnoosin nostamatta katsettaan tietokoneen ruudulta.
Kuullessaan uutisen isäni veti jalkansa tuolin alle ”piiloon”. Näytti siltä kuin hän olisi suojannut itseään menemällä kyyryyn, puristaen kalenteria käsissään. Onneksi huoneessa oli myös sairaanhoitaja. Hän pelasti kriittisen hetken. Hän katsoi meitä ja näytti kehollaan ymmärtävänsä, kuinka rankka tilanne meille oli. Hän todennäköisesti huomasi, että minä keskityin suojelemaan isääni musertavalta uutiselta, työntäen oman hätäni sillä hetkellä sivuun. En tiennyt muistisairauksista mitään, eikä tiennyt nyt edesmennyt veljenikään.
Hoitaja näytti eleillään ja empaattisilla kasvoillaan olevan kanssamme. Ei tarvittu ainoatakaan sanaa.
Hoitajien arvokas tuki
Olen huolehtinut muistisairautta sairastavista vanhemmistani 16 vuoden ajan. Äiti elää vielä, isä kuoli vuonna 2012.
16 vuotta on pitkä aika, ja minun on ollut pakko keksiä tapoja jatkaa hyvää elämää. Siinä missä äitini on paljon muutakin kuin muistisairas ihminen, myös minä olen muutakin kuin äitini huolehtija.
Hoitajien olemassaolo on mahdollistanut sen, että en ole tässä tilanteessa yksin. En ole varma, ovatko hoitajat tästä merkityksestään aivan tietoisia.
Kaikkien näiden vuosien aikana olen miettinyt lukuisia kertoja, millainen tuki hoitajat ovat minulle ja perheelleni olleet. Olen kirjoittanut molempien vanhempieni rinnalla kulkemisesta kirjan, ja kun ensimmäinen 940 päivää isäni muistina ilmestyi, eräs isä otti minuun yhteyttä.