”Mene ohi! Paina vaan!” Romuralli herättää sairaanhoitajan kilpailuvietin

Katariina Muilun, 30, lempilajissa ei voi välttyä törmäyksiltä.

Kuvateksti
”9- ja 7-vuotiaat lapseni ovat usein katsomassa rallia ja usuttavat minua ohittamaan”, Katariina Muilu kertoo. Kuva: Päivi Karjalainen

Lumi pöllyää ja moottorit ulisevat, kun 50 autoa kiertää Kannuksen moottorikerhon jäistä rataa.

Vanhojen Bemarien, Fordien ja Ladojen perät luisuvat välillä lumipenkkaan, ja menopelit ottavat lähituntumaa toisiinsakin. Yksi autoista on Taika Honda -autokunnan, johon kuuluvat Katariina Muilu ja Heidi Niemi. Vuoden 1990 Honda Civic on heidän tyttömäiseksi tuunattu Taika-Hondansa.

”Romurallissa mukavinta on liukkaan kelin ajo. Jos perä lähtee heittämään, pitää hallita auto. Kaasua ja jarrua täytyy osata käyttää oikeassa suhteessa, jotta saa auton suoristumaan. Jos lyö käsijarrun päälle, auto pyörähtää ympäri”, Kokkolassa asuva Katariina kertoo.

Talvisin Katariina käy kisoissa, joissa ajetaan neljä tuntia kestävyysajoa jäisellä parin kilometrin pituisella radalla. Eniten kierroksia ajanut on voittaja.

Kisan aikana Taika-Honda on täynnä tunteita. Kiltti sairaanhoitaja jää taka-alalle, kun Katariina laittaa kypärän päähän ja niskatuen paikoilleen. Kilpailuvietti saa vallan ja sitten mennään lujaa! Kun toinen auto osuu Taika-Hondaan, Katariina menettää aikaa. Se harmittaa, mutta apukuski tsemppaa ylittämään itsensä: mene ohi, paina vaan!

Sairaanhoitaja jää taka-alalle, kun Katariina laittaa kypärän päähän ja niskatuen paikoilleen.

”Kun onnistun ohittamaan toisen auton, tulee mahtava voiton tunne. Uskallan ajaa omilla rajoillani, adrenaliini nousee ja ylitän itseni. Olemme voittaneet naisten sarjan joka kerta. Miesten ja naisten yhteissarjassa korkein sijoituksemme on viides.”

Kun kisa alkaa, arvotaan lähtöjärjestys. Radalla on kaikki 50 autoa yhtä aikaa, joten väistellä täytyy koko ajan. Kisa kestää neljä tuntia, ja 45–50 minuutin välein käydään varikolla vaihtamassa kuskia.

Romurallissa ei saa törmätä toisiin tahallaan, mutta tönäisyjä tulee väkisinkin. Autojen pitää olla kestäviä, ja niiden laitteluun menee paljon aikaa.

”Mieheni ja appiukkoni huoltavat autoani. Oven kohdalla on rautainen turvakaari. Lokasuojia on muokattu niin, että rengas mahtuu pyörimään, vaikka sen menisi ruttuun osumasta. Auton pitää kestää neljän tunnin raju ajo.”

Teksti Reija Ypyä

Ensihoitaja hyppää neljästä kilometristä – myös elämänkumppani löytyi yläilmoista

”Senkka nenästä, heh heh” – labrahoitaja valmentaa MM-nyrkkeilijää