Millariikka Rytkönen: Joulukakkua ja arjen komiikkaa

Vapautuneessa ja luottamusta herättävässä ilmapiirissä jokainen tuntee olevansa tervetullut työyhteisön jäsen, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Näin joulun alla ikävöin vanhaa työyhteisöäni vuosien takaa. Muistelen, kuinka työkaverini Pia kirjoitti jouluisen hedelmäkakun reseptin eräänä joulukuisena yönä ruttaantuneen tulostuspaperin kulmaan seitsemäntoista joulua sitten. Nykyään kun kylvetän sukaattia, sokeroituja kirsikoita, rusinoita ja kuivattuja aprikooseja rommissa, olen muistoissani aina synnytysyksikön työkavereiden kanssa.

Muistan pikkujoulut, läksiäisjuhlat ja risteilyt. Muistan lapsivesiemboliat, punttiin syntyneen vauvan ja haaroista haljenneet työhousut. Muistan sen tunteen, minkä me yhdessä toisillemme toimme. Me olimme enemmän kuin työyhteisö.

Työturvallisuuskeskuksen mukaan hyvän työyhteisön piirteitä ovat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, toimiva vuorovaikutus, sopivasti kuormittavat työtehtävät ja kannustava ilmapiiri. Toimiva työyhteisö on turvallinen ja terveellinen. Vapautuneessa ja luottamusta herättävässä ilmapiirissä jokainen tuntee olevansa tervetullut työyhteisön jäsen. Työyhteisön jäsenet tukevat toinen toisiaan ja jakavat osaamistaan yhteiseen käyttöön.

Meidän tehyläisten töissä työilmapiirillä on erityisen suuri merkitys. Työterveyspsykologi ja organisaatiokonsultti Antti Aro on todennut, että hoitoalalla esihenkilöiden ja työntekijöiden sekä kollegojen keskinäiset epäystävälliset välit lisäävät uupumusriskiä huomattavasti enemmän kuin muilla aloilla. Potilaiden huono käytös ei vaikuta yhtä paljon, sillä ammatillinen ote suojaa. Työpaikka kollegoineen on siis meille kaikille muutakin kuin yhteisö, jossa tehdään vain työtä.

Turun kauppakorkeakoulun professori Satu Teerikankaan mukaan aktiivinen työkaveruus koostuu kolmesta tärkeästä ajatuksesta: olen ammattilainen työssäni, toimin yhteisen suunnan mukaan ja varmistan työn ja asiakaspalvelun sujuvuuden. Itseäni puhutteli Teerikankaan viime vuonna Tehy-lehdestä lukemani ajatus, että ammattilaisuus tarkoittaa muutakin kuin koulutusta. Eikä hän voisi olla enempää oikeassa: hyvällä työkaverilla on käytöstavat – ja ehkä myös hemmetin hyviä joulukakkureseptejä.

Omat läheisimmät ystäväni ovat tarttuneet matkaan työurani varrelta. Tyttäreni ylioppilasjuhlissa pysähdyin miettimään, kuinka monen juhlavieraan kanssa olen elvyttänyt vastasyntynyttä, kiroillut keskusvarastotilauksen tekemistä tai ratkaissut johtamisen ongelmia jo aikana ennen äitiyttä. Ja siinä me nostamme maljaa lapseni suurena hetkenä, yhteen hitsautuneina muutoinkin kuin kollegoina.

Siirtyessäni töihin järjestömaailmaan kipuilin valtavasti sairaalamaailman hylkäämistä. Pelkäsin, että kun päivät täyttyvät kovalla edunvalvonnalla, joudun heittämään hyvästit ilolle ja arjen komiikalle. Mutta sinä jouluaattona, kun lahjakääreestä paljastui johtoryhmän minulle sisäpiirivitsin ryydittämänä hankkima munankeitin, tajusin, että Tehy on minulle muutakin kuin yhteisö, jossa tehdään vain työtä.

Toivotan teille jokaiselle jouluiloa ja joulun taikaa tämän hyvin haastavan ja oudon ajan keskellä. Erityinen kiitos sinulle kollega, joka turvaat meidän muiden hyvinvointia ja terveyttä joulun pyhinä!