Ensihoitaja äimistyi lomailtuaan ensimmäistä kertaa liki viiteentoista vuoteen: ”Siis tämän takia ihmiset jaksavat työelämässä!”

Luulin kroonisen väsymyksen olevan osa perusluonnettani, kirjoittaa kolumnistimme Veera Kamaja.

Kuva: Kimmo Rampanen

Liki kolmenkymmenen vuoden taivalluksen jälkeen kohtasin tarunomaisen asian, josta olin aiemmin kuullut vain epämääräisiä huhuja. Käytävillä kuulluissa huhupuheissa tätä asiaa oli odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta myös epäillen pälyilty sen saapumista. Kyseessä oli kesäloma.

Ja tällä kertaa se oli minun.

Lomalla oli tietenkin ihanaa. Sain nukkua yhdeksän tunnin yöunia, hurahtaa pallopeleihin ja uida kaikista niemennokista. En olisi kuitenkaan ikinä uskonut, että loma antaisi minulle jotakin töihin viemisiksi.

Lomalta palattuani olen jo useamman kuukauden ajan ollut selvästi energisempi, keskittymiskykyisempi ja nauttinut työstäni enemmän. Olen äimistynyt. Siis tämän takia ihmiset jaksavat työelämässä!

Elämästäni vierähti huomaamattomasti liki viisitoista vuotta ilman lomailua. Minä opiskelin, tein pätkäsoppareita, keikkailin, muutin ja rakensin elämääni – aivan niin kuin kaikki muutkin ikäiseni. Luulin kroonisen väsymyksen olevan osa perusluonnettani.

Jälkikäteen harmittaa, etten osannut pitää itsestäni parempaa huolta noiden vuosien aikana, enkä esimerkiksi opiskeluaikanani tajunnut ottaa kesätöitä vain osaksi kesää.

Erityisesti määräaikaisia työsopimuksia tehdessä voi olla haastavaa pitää huolta omasta jaksamisesta, mutta ei se vakityössäkään ole itsestään selvää. Viime aikoina onkin keskusteltu paljon terveestä itsekkyydestä, johon myös puheenjohtajamme Millariikka on meitä kannustanut. On ok sanoa työnantajalle ei, ja on ok pitää kiinni sovitusta (kuten vahvistetuista lomista).

Kukaan ei tule kiittämään, jos ajamme itsemme uuvuksiin. Työelämän ei kuulu murskata ketään.

Loma havahdutti minut kiinnittämään enemmän huomiota työhyvinvointiini. Edelleen olen toki väsynyt rankan työvuoron jälkeen, mutta väsymys tuntuu erilaiselta kuin pitkän ajan kuluessa kerrytetty painolasti. Enää en halua tuota painolastia harteilleni. Haluan pystyä irrottautumaan töistäni vapaalla ja keskittyä olemaan oma itseni, ilman työroolia. Kun onnistun ylläpitämään saavuttamani energiatason, pystyn myös tarjoamaan potilaille parhaita mahdollisia kohtaamisia ja hyvää hoitoa.

Viisas varamummonikin hyvästelee minut aina seuraavilla sanoilla: Muista pitää ensin huolta itsestäsi, vasta sen jälkeen voit pitää huolta muista.

Veera Kamaja on sairaanhoitaja-ensihoitaja, joka kuvittelee joskus olevansa televisiosarjassa heittäessään hyvää vitsiä työparin kanssa ambulanssilla ajellessaan.