Rinnan voi säästää varhaisessa rintasyövässä

Varhaisen rintasyövän leikkaushoidossa pyritään säästämään rinta, jos suinkin mahdollista. Sädehoito ja säästävä leikkaus on mahdollisesti tehokkaampi hoito kuin rinnan poisto.

Kuvateksti
Rinnan säästävä leikkaus ja sädehoito tepsi alkuvaiheen rintasyöpään paremmin kuin rinnan poisto.

 

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Lancet Oncology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 37 000 rintasyöpään sairastunutta hollantilaisnaista seurattiin kymmenen vuoden ajan. Noin puolet naisista oli ohjattu rinnan poistoleikkaukseen ja puolet rinnan säästävään leikkaukseen ja sädehoitoon.

Potilaiden ennuste oli parempi ryhmässä, joka hoidettiin säästävällä leikkauksella ja sädehoidolla. Heidän riskinsä menehtyä kymmenen vuoden seurannan aikana oli pienempi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä.

Täysin varmoja tulokset eivät kuitenkaan olleet, sillä erillisessä osa-analyysissa yhteys koski lähinnä varhaisessa vaiheessa olevaa syöpää sairastavia, joiden tauti ei ollut levinnyt imusolmukkeisiin.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat rinnan säästävän leikkauksen olevan vähintään poistoleikkauksen veroinen hoito varhaista rintasyöpää sairastaville, kun potilaille annetaan myös sädehoitoa.

Suomessa kasvaimen poisto tehdään rintaa säästävästi aina, kun se on mahdollista.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu noin joka yhdeksäs nainen.

Uutispalvelu Duodecim