Sähköpyörä kohentaa huonokuntoisten terveyttä

Mitä huonokuntoisempi pyöräilijä, sitä enemmän sähköpyöräily paransi hänen terveyttään.

Kuvateksti
Sähköpyöräilyn vaikutuksia terveyteen on ehditty tutkia vasta vähän, mutta tulokset ovat rohkaisevia. Kuva: iStock

Sähköpyörä voi siivittää olemattomasti liikkuvan jopa kovatehoisen liikunnan tasolle. Esimerkiksi kohtuutehoinen 40 minuutin sähköpyöräily vähintään kolmena päivänä viikossa yhteensä neljän viikon ajan paransi tutkimuksessa verensokeriarvoja ja maksimaalista hapenottokykyä. Mitä huonokuntoisempi henkilö on, sitä selkeämpiä ovat kuntomuutokset.

Tieto on peräisin UKK-instituutin asiantuntijan kokoamasta tutkimusaineistosta

Sähköpyöräilyn vaikutuksia terveyteen on ehditty tutkia vasta vähän, mutta tulokset ovat rohkaisevia. 

Sähköpyöräilyssä syke, maksimaalinen hapenottokyky ja jalkalihasten käyttö jäävät avusteisuuden vuoksi pienemmiksi kuin tavallisessa polkupyöräilyssä. Riippuu kuitenkin paljon avusteisuuden määrästä, pyöräilynopeudesta ja pyöräilijän fyysisestä kunnosta, miten paljon pienempi vaikutus on.

Sähköpyöräilijät ovat tilastollisesti tavallisia polkupyöräilijöitä alttiimpia joutumaan onnettomuuteen. Tämä voi johtua muun muassa suuremmasta nopeudesta. Sähköpyöräilijät saattavat myös tuntea turvallisuutensa liikenteessä liian hyväksi. Sähköpyöräilijöiden on esimerkiksi todettu ajavan päin punaisia useammin kuin tavallisten pyöräilijöiden.

Sähköpyörä on varustettu enintään 250 watin sähkömoottorilla. Moottori avustaa poljettaessa ja sammuu automaattisesti 25 kilometrin tuntivauhdissa, minkä jälkeen pyörä toimii ainoastaan polkuvoimalla. Avusteisuuden määrää voi itse säätää.

Euroopassa vuonna 2012 sähköpyörien osuus kaikkien polkupyörien myynnistä oli suurin Hollannissa ja Sveitsissä. Suomessa myynti on ollut pientä, mutta kasvupotentiaalia on olemassa. Sähköpyörä maksaa halvimmillaan noin 500 euroa. Kalleimpien pyörien hinta on noin 3 000 euroa.