Sähkösavuke soveltuu huonosti vieroittumiseen

Sähkötupakan pitkäaikaisvaikutuksista tiedetään hyvin vähän.

Kuvateksti
Puolet sähkösavukkeita polttavista käyttää nikotiinipitoisia nesteitä. Kuva: iStock

1. Kokeilu kiinnostaa nuoria.

Vajaa 40 prosenttia suomalaisista 16-vuotiaista on kokeillut sähkösavukkeita. Kokeilut eivät ole viimeisen kahden vuoden aikana lisääntyneet. Säännöllinen käyttö on suomalaisten nuorten keskuudessa hyvin vähäistä, prosentin luokkaa.

Noin puolet käyttää sähkösavukkeissa nikotiinipitoisia nesteitä.

2. Pitkäaikaiset vaikutukset pimennossa.

Sähkösavukkeiden pitkäaikaisista vaikutuksista terveyteen tiedetään hyvin vähän. Sähkösavukkeiden höyry näyttää olevan vähemmän haitallista kuin savukkeiden savu, mutta haitatonta se ei ole. Nikotiinin lisäksi haitallisia ovat myös nikotiinittomat makunesteet.

Perusaineina nesteessä käytetään glyserolia tai propyleeniglykolia, jotka on luokiteltu elintarvikkeissa ja kosmetiikassa turvallisiksi kemikaaleiksi. Höyrystettynä ja hengitettynä niiden vaikutuksesta ei ole riittävästi tietoa. Sähkösavukkeen höyrystä on tunnistettu muutamia mutaatioita aiheuttavia aineita. Siitä on löydetty myös syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Makunesteissä usein käytetty diasetyyli on keuhkoille haitallinen.

3. Makuaineet voivat aiheuttaa astmaa.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos tiivistää: Jos sähkösavukkeessa on nikotiinia, se altistaa keuhkoahtaumataudille ja -laajentumalle. Jos mukana on vain makuaineita, se lisää astmatyyppistä reaktiota keuhkoissa. Jos mukana on sekä nikotiinia että makuaineita, riskinä on sekä keuhkoahtaumatauti että astma.

Nikotiinittoman sähkösavukkeen, jossa ei ole makuaineita, ei ole osoitettu olevan erityisen haitallinen.

4. Sähkötupakka ei näytä auttavan vieroittumisessa.

Tutkimukset eivät toistaiseksi tue sitä, että nikotiinillinen sähkösavuke auttaisi tupakoinnin lopettamisessa tai vähentämisessä. Näyttää siltä, että moni tupakoitsija, joka on alkanut käyttää sähkötupakkaa vieroittumiseen, on jäänyt koukkuun molempiin.

5. Laki tiukentui.

Uusi tupakkalaki sallii sähkötupakan myynnin savukkeiden tapaan. Sähkösavukkeita – nikotiinillisia ja nikotiinittomia – koskevat perinteisiä savukkeita vastaavat ikärajat, mainontakielto sekä esilläpito- ja käyttörajoitukset. Makuaineet, kuten karkki- ja hedelmämaut, on kielletty.

Heinäkuun alussa astui voimaan myös nettimyyntikielto.

Lähteet: Asiantuntija Hanna Ollila, THL; Keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos, Porvoon sairaala; Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, Duodecim.

Teksti Tiina Suomalainen