Varhaiset vaihdevuodet kasvattavat sydänriskiä

Yhdellä naisella kymmenestä vaihdevuodet alkavat alle 45-vuotiaana.

Kuvateksti
Alle 45-vuotiaana alkavat vaihdevuodet lisäävät riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. Kuva iStock.

Alle 45-vuotiaana alkavat vaihdevuodet voivat tuoreen tutkimuksen mukaan olla merkki kohonneesta riskistä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Havainto perustuu 32 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat yli 300 000 naisen terveystiedoista.

Jos vaihdevuodet alkavat alle 45-vuotiaana, naiset sairastuvat sepelvaltimotautiin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin ne, joiden vaihdevuodet alkavat myöhemmin. Heidän riskinsä menehtyä sepelvaltimotautiin ja muihin syihin seurantojen aikana oli suurempi.

Vaihdevuosiin kuuluu hormonaalisia ja muita muutoksia, jotka edistävät sydänoireiden kehittymistä. Vaihdevuodet suurentavat myös masennuksen ja osteoporoosin vaaraa.

Yleensä naisten vaihdevuodet ilmaantuvat 45–55 vuoden iässä, mutta noin yhdellä kymmenestä ne alkavat jo aiemmin. Nyt tehdyt havainnot antavat aiheen panostaa tuon kymmenyksen sydänriskien hoitamiseen. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu.

Tutkimus julkaistiin Jama Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim