Hoitaja Hivpointissa: Itärajalla tartuntoja on löydetty ikämiehiltä, joille se on tullut isona yllätyksenä

Kuudellasadalla suomalaisella arvioidaan olevan hiv-tartunta, josta he eivät tiedä. Sanna Salo tekee töitä saadakseen heidät testiin.

Kuvateksti
Hiviin on tehokas lääkitys ja ihminen voi elää sen avulla normaalia elämää, sanoo Sanna Salo. Kuvat: Jari Lifländer

Jos asiakas saa hiv-testistä positiivisen tuloksen, hetki ei ole sairaanhoitaja Sanna Salollekaan, 53, helppo.

– Pikatestin tulos tulee ruudulle minuutissa. Näen sen asiakkaan kanssa yhtä aikaa. Koskaan ei tiedä, miten ihminen reagoi. Onneksi minulla on lehmän hermot ja pysyn rauhallisena.

Sanna varmistaa, että asiakas ymmärtää tuloksen: positiivinen tulos ei ole tässä hyvä juttu. Hän myös kysyy aina, minne asiakas Sannan työpaikalta Hivpointista lähtee. Joku lähtee iltavuoroon, toinen ehkä kuntosalille. Rutiinit auttavat eteenpäin.

Harva lamaantuu täysin, mutta sekin on mahdollista. Sanna sopii, soittaako vai tekstaako hän seuraavana päivänä. Asiakasta kannatellaan, kunnes hän pääsee hoitoon ja lääkitys alkaa.

– Korostan, että hiviin on tehokas lääkitys ja ihminen voi elää sen avulla normaalia elämää.

Suomessa hiv on seksitauti. Puolet tartunnoista saadaan ulkomailla, lähinnä Thaimaassa ja Venäjällä. Matkailijoiden lisäksi Hivpointin erityisiä kohderyhmiä ovat ulkomaalaistaustaiset ja miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.

– Sellainen legenda elää, että pistoshuumeita käyttävillä olisi enemmän hiviä. Se on vanhentunut ajatus. 1990-luvun puolivälissä oli epidemia, mutta terveysneuvontapisteiden työllä tartuntojen määrä on saatu laskemaan.

Suomessa hiv on harvinainen. Tartuntoja todetaan vuosittain alle 200.

– Seksuaalisuudella ei ole ikärajaa. Itärajalla tartuntoja on löydetty ikämiehiltä, joille se on tullut isona yllätyksenä. Tapauksiin liittyvät matkat Venäjälle. Valtaosa tartunnoista on miehillä.

Hivpoint rohkaisee marraskuun lopulla terveysasemia ympäri maan kysymään asiakkailta, olisiko hiv-testille tarvetta. Kyseessä on eurooppalainen kampanjaviikko. Testi otetaan Suomessa automaattisesti vain alkuraskauden aikana, muuten hiviä ei seulota mitenkään.

– Seksuaaliterveys kuuluu monen hoitoalalla työskentelevän perustyöhön, mutta usein se jää muun jalkoihin.

Sanna on ammattilaisia kouluttaessaan huomannut, että monia askarruttaa, miten ottaa testaustarve esille loukkaamatta. Hän neuvoo kysymään ”Koska viimeksi kävit testissä?” Se normalisoi testauksen tarvetta toisin kuin kysymys ”Oletko koskaan käynyt testissä?”

Suomen hiv-strategia perustuu siihen, että 90 prosenttia hiv-positiivisista tietäisi tartunnastaan. Tämä tavoite ei toteudu. Arviolta 600 suomalaisella on hiv-tartunta, josta he eivät tiedä.

– Yli puolella hiv löytyy myöhään eli silloin, kun lääkitys olisi jo pitänyt aloittaa. Häpeä voi vaikeuttaa testeihin hakeutumista. Hivillä on yhä huono maine. Kaikki ammattilaisetkaan eivät tiedä, että jos ihmisellä on hiv-lääkitys, hiv ei tartu.

Hivpoint testaa taloudellisista syistä pelkästään hiviä. Muut seksitaudit on testattava muualla. Jotta oikeat testit tulee otettua, pitää kysyä seksitavoista. Siitäkin Sanna kouluttaa.

– Jos on ollut anaaliyhdynnässä, tippuri ja klamydia pitää testata myös peräaukosta. Jos on nuollut tai imenyt, näyte on otettava nielusta.

Sanna vastaa työpaikallaan hivin testaamisesta ja yhteyksistä terveydenhuollon ammattilaisiin. Lisäksi hän neuvoo puhelimessa ja chatissa sekä suunnittelee materiaaleja.

Koronan takia Hivpointissa ei ole testattu viime aikoina ilman ajanvarausta. Tätä on paikattu sillä, että kotitestejä lähetetään poikkeuksellisesti ilmaiseksi postitse. Koulutuksiakin on järjestetty koronan takia etänä.

Sanna on työskennellyt Hivpointissa kahdeksan vuotta, ensin Helsingissä, mutta nykyään Tampereella. Työpaikan kolmas toimipiste on Oulussa. Työntekijöitä on kaikkiaan alle 20. Hivpointia ylläpitää Hiv-säätiö. Pääosan rahoituksestaan se saa Stealta ja muutamalta isolta kaupungilta.

Sairaanhoitajan koulutuksen lisäksi Sanna on opiskellut seksuaalineuvojaksi ja -terapeutiksi. Ennen nykyistä työtään hän oli pitkään hoitajana Hämeenlinnan vankilassa. Hivpointiin hän innostui hakemaan, kun sieltä vieraili terveydenhoitaja vankilassa.

– Olin ihan että vau, tällainen työ on olemassa! Kirjoitin avoimen hakemuksen tietämättä, että siellä oli tulossa paikka auki. Se oli kohtalo.

Hiviä ennaltaehkäisevä prep-lääkitys on Suomessa vielä melko uutta. Sitä käyttää reilut 200 suuressa tartuntariskissä olevaa ihmistä. Hoito on WHO:n suosittelema. Käyttäjät ovat valtaosin miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa.

– Prep on tehokas keino pysyä hiv-negatiivisena. Käyttö on keskittynyt Husin alueelle ja siellä hoitoon on jonoa. Noin 50 euroa kuukaudessa maksavat lääkkeet maksaa käyttäjä itse, Sanna kertoo.

Nimitys prep tulee sanoista pre-expo­sure prophylaxis eli altistusta edeltävä lääkehoito. Prep on vähentänyt hiv-tartuntoja kaikissa maissa, joissa sitä käytetään. Suomessa lääkitys on ollut saatavilla huhtikuusta 2019, ja THL on julkaissut aiheesta ohjeistuksen. Hoitoa saa eri puolilla Suomea, mutta suurin osa käyttäjistä asuu pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjät käyvät lääkärissä kolmen kuukauden välein hiv- ja seksitautitesteissä. Myös munuaisarvoja seurataan.

Saatavana on myös pep, eli hivin jälkiehkäisy, joka on aloitettava 72 tunnin kuluessa selkeästä riskitilanteesta.

– Asiakkailta on tullut palautetta, että kaikki terveydenhuollon ammattilaiset eivät tiedä tästä, vaikka työpaikoilla se on ollut käytössä pitkään neulanpistotapaturman jälkeen.

hivpoint.fi, arvosta.fi

Työviikkoni: Suunnittelua ja neuvontaa

Maanantai. Neuvoin Hivpointin chatissa. Usein viesteissä kysytään, olenko voinut saada hiv-tartunnan ja kuvaillaan tilannetta.

Tiistai. Suunnittelin marraskuussa pidettävää eurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa. Teemme terveysalan ammattilaisten tueksi materiaaleja siitä, miten ottaa mahdollinen testitarve puheeksi. Välillä olen yhteydessä kollegoihin Helsingissä ja Oulussa Teamsin kautta.

Keskiviikko. Hiv-testausta Tampereen toimipisteessä. Koronan takia testiin pääsee vain ajanvarauksella.

Torstai. Luonani kävi asiakas seksuaalineuvonnassa. Lisäksi minulla oli vuoro puhelinneuvonnassa. Meille voivat soittaa myös terveydenhuollon ammattilaiset.

Perjantai. Minulla oli palaveri Pro-tukipisteen ja Positiiviset ry:n kanssa. Suunnittelemme yhteistyökumppaneiden kanssa jo ensi vuoden syksyn toimintaa.

Lue lisää:

Uutta hoitoa jalkauttamassa: C-hepatiitin hoito mullistui