Uutta hoitoa jalkauttamassa: C-hepatiitin hoito mullistui

Uusi lääkitys mullisti C-hepatiitin hoidon. Katariina Salminen kouluttaa hoitajia, jotta hoito voisi siirtyä yhä enemmän perusterveydenhuoltoon.

Kuvateksti
Katariina Salmisen tukikohta on Husissa, mutta hän on levittänyt C-hepatiitin hoitosuositusta eri puolille maata. Kuvat: Jaakko Martikainen

Hoito on nyt helppoa, se on se juttu, tiivistää integraatiosairaanhoitaja Katariina Salminen.

C-hepatiitin hoitoon tuli muutamia vuosia sitten uusi tablettilääkitys, joka lyhensi hoitoaikaa, vähensi sivuvaikutuksia ja laski hoidon hintaa.

 Toisen polven virusspesifien lääkkeiden vuoksi hoito yksinkertaistui. Hoidettavien määrää voidaan lisätä, joten hoitoa siirretään erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Viime kesänä aiheesta julkaistiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asettaman asiantuntijaryhmän valmistelema hoitopolku.

Valtaosa C-hepatiittia sairastavista käyttää huumeita pistämällä. Tarkoitus on hoitaa heidät samassa paikassa, missä infektio todetaan. Tavoitteena on viruksen hävittäminen Suomesta vuoteen 2030 mennessä.

Husissa töissä oleva Katariina on Suomen ainoa integraatiohoitaja, joka jalkauttaa hepatiitin hoitoa perusterveydenhuoltoon. Katariinan ja hänen työparinsa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Henna Rautiaisen tarkoitus on madaltaa kynnystä hoidon aloittamiseen.

Katariina on käynyt kouluttamassa hoitajia terveyskeskuksissa, korvaushoitopisteissä, vankiloissa ja terveysneuvontapisteissä.

– Tämä on uusi työtapa, josta pidän! Tyypillistä työpäivää ei ole. Sovin kalenterin kanssa koulutuksia eri puolille Suomea. Olen liikkunut paljon ja päässyt näkemään erilaisia työpaikkoja ja tapoja tehdä työtä. Se antaa perspektiiviä omaankin työhön. Olen työskennellyt 20 vuotta hiv-potilaiden parissa Husin infektiopolilla ja vaikka tykkään paljon siitäkin työstä, kaipasin vaihteeksi jotakin uutta.

Koronan takia Katariina on viime ajat kouluttanut paljolti Skypen ja puhelimen välityksellä.

Tepsivästä hoidosta on jo hyviä esimerkkejä: Kotkan korvaushoitopoliklinikalla testattiin kaikki noin 130 asiakasta ja 70:llä heistä oli tartunta. Kaikki parantuivat lääkehoidolla alle vuodessa. Vankiloissa eri puolilla Suomea on hoidettu sata tartunnan saanutta terveeksi.

Islanti ja Australia ovat onnistuneet poistamaan C-hepatiitin lähes kokonaan samalla mallilla, johon Suomi on siirtymässä. Viime vuonna Suomessa hoidettiin uudella mallilla 2   000 potilasta. Ennen luku on ollut noin 400 vuodessa.

Hepatiitti C on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi johtaa ilman hoitoa maksakirroosiin ja maksasyöpään. Toisin kuin A- ja B-hepatiittiin, C-hepatiittiin ei ole rokotetta.

Suomessa C-hepatiitin kantajia arvioidaan olevan 22   000. Vuosittain on todettu reilut 1   100 uutta tartuntaa. Niistä suurin osa on 20–29-vuotiailla nuorilla. Kaikki heistä eivät käytä huumeita pistämällä.

– Tartuntoja on saatu aiemmin verensiirroissa tai se on voinut tulla yhdestä huumekokeilusta, Katariina sanoo. Tartunta sukupuoliyhteydessä tai synnytyksessä on mahdollinen, mutta harvinainen.

Hoito poistaa viruksen elimistöstä kokonaan, mutta ei tee immuuniksi uudelle tartunnalle.

– Omat välineet ja puhdas neula, sitä korostan, sillä tartunnan voi saada uudelleen. THL ennakoi, että 30 prosenttia saa tartunnan uudelleen.

Virusta on kuusi eri alatyyppiä. Alatyypistä riippuen tarvitaan joko 8, 12 tai 16 viikon hoito. Lääkäri arvioi tarpeen verikokeen perusteella.

 Aivan kaikki potilaat eivät ole siirtymässä perusterveydenhuoltoon: erikoissairaanhoitoon jäävät potilaat, joilla on maksakirroosi tai munuaisten vajaatoiminta. Sen arvioinnissa käytetään APRI-indeksiarvoa. Jos arvo on alle 1, potilasta ei tarvitse lähettää erikoissairaanhoitoon.

Hoidon keskeytyksiä on tullut vuoden aikana vain pari kolme. Hoidon vuoksi ei tarvitse lopettaa päihteiden käyttöä, mutta jonkinlaisessa hallinnassa sen pitäisi olla, ettei lääkitys unohdu. Varsinkin alkoholin käytön lopettamista suositellaan, sillä alkoholi rasittaa maksaa.

– Potilaat ovat todella sitoutuneita ja valmiita hoitoon. He ovat tyytyväisiä, että saavat yhden asian elämässä hoidetuksi.

Aiemmin C-hepatiittia hoidettiin interferoni-pohjaisilla lääkkeillä, ja hoito kesti yhdeksän kuukautta. Sivuvaikutukset olivat raskaita, ja hoidon kuluessa oli käytävä useita kertoja laboratoriotesteissä.

Uusi hoito maksoi aluksi noin 70   000 euroa, mutta kilpailutuksen jälkeen sen hinta on ollut 5 000–6 000 euroa.

– Hoidon helppous yllätti itsenikin. Hoito kestää yleensä 12 viikkoa ja siitä kolmen kuukauden päästä otetaan verikoe. Puolen vuoden kuluttua lääkityksen aloituksesta soitan potilaalle ja kerron, onko hän parantunut. Moni on onnessaan ja kiittää, sillä hepatiitti on rajoittanut elämää vuosikaudet. Keltainen kolmio poistuu riskitiedoista. Tämä oli paras lahja, on moni sanonut, Katariina kertoo.

Katariinan työpiste Meilahden sairaalassa on samoissa tiloissa muiden integraatiosairaanhoitajien kanssa. Seurana on esimerkiksi hoitaja, joka vie perusterveydenhuoltoon kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien eli IBD-tautien integraatiota.

– Perusterveydenhuollossa pitää ehtiä moneen ja osata niin paljon, että ymmärrän kyllä, jos uudistusta kohtaan on ennakkoluuloja. Potilasryhmä on vaativa ja myös se voi arveluttaa.

Katariina teki reilun vuoden integraatiohoitajan työtä kokopäiväisesti. Nyt hän tekee sitä puolet työajastaan, muu aika kuluu hiv-hoitajan hommissa.

– Meidän työmme tarve hiipuu vähitellen, kun hoitopolut vakiintuvat käyttöön eikä neuvontaa enää tarvita.

Ammattilaisille tarkoitettu C-hepatiittineuvonta: sähköposti [email protected], hoitaja 040 621 6063, lääkäri 040 631 0301.

Työpäiväni: Koulutusta kasvotuksin ja etänä

Kello 8 Päivän aluksi avaan puhelimeni. Helpdesk-puhelimeeni voi aina soittaa ja kysyä neuvoa C-hepatiitin hoidosta.

Kello 10 Tapasin Auroran päihdeosastolla kaksi hoitajaa. He ovat aloittamassa C-hepatiitin hoitoa potilaalle, ja vein mukanani lääkkeet ja esitteet. Löin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: opastin aluksi hoitajia ja sitten tapasimme potilaan, jonka kanssa sovimme aloituspäivän ja jatkohoidosta. Menen sinne, missä apuani tarvitaan!

Kello 13 Skype-palaveri Lappeenrantaan. Alun perin tarkoitukseni oli matkustaa Lappeenrantaan, mutta koronan takia päädyimme Skypeen. Koulutan hoitajia C-hepatiitin hoitopolusta.

Kello 15 Päivitin HCV-rekisteriä, jonne merkitään hoidettavat potilaat. Asun Hämeenlinnassa ja teen etätyötä yleensä päivän viikossa. Silloin aika menee usein rekisterin parissa.

 

Työn suola

”Olen saanut verkostoitua, matkustaa ja nähdä erilaisia työpaikkoja. Potilaista 99 prosenttia paranee C-hepatiitista – se on hienoa!”