Voiko listalla olla vain viisi vapaata kolmessa viikossa?

Kuvateksti
Säännöllinen työaika pitää vuorotyössä sijoittaa viidelle päivälle viikossa. Kuva iStock.

Työskentelen kolmivuorotyössä terveyskeskuksessa. Työvuorolistallani on vain viisi vapaapäivää kolmessa viikossa. Kolmen viikon jaksolla on 114,45 tuntia, ja työpäivät ovat hiukan lyhyempiä kuin tavallisesti. Onko tämä oikein?

Ei ole oikein, jos työpaikkasi toiminnoissa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka edellyttävät säännöllisen työajan jakamista useammalle päivälle.

Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaan säännöllinen työaika sijoittuu viidelle päivälle viikossa. Tästä voidaan poiketa vain, mikäli toimintojen luonne sitä vaatii.

Jos toimintoihin ei ole tullut muutoksia, työvuorot tulee suunnitella aiempaan tapaan viidelle työpäivälle viikossa. Työvuorot on suunniteltava niin, että työntekijälle pyritään antamaan kaksi peräkkäistä vapaapäivää viikon aikana.

Työvuoroja suunniteltaessa on otettava huomioon viikoittaisen vapaa-ajan toteutuminen. Työaika on järjestettävä niin, että työntekijä saa kerran viikossa vähintään 35 tuntia kestävän keskeytymättömän vapaa-ajan.

Vapaa-aika voidaan järjestää keskimäärin 35 tuntiin 14 vuorokauden aikana, jolloin vapaa-ajan tulee olla vähintään 24 tuntia viikossa.

Julkaistu Tehy-lehdessä 1/2017