Voinko mennä irtisanomisaikana palkallisesti työhaastatteluun?

Kuvateksti
Työllistymisvapaa tarkoittaa sitä, että tt-syillä irtisanottu työntekijä voi saada irti­sanomisaikana vapaata täydellä palkalla uuden työn löytämistä varten. Kuva iStock.

Työnantajani toiminta päättyy. Onko minulla oikeus käyttää työaikaa uuden työpaikan etsimiseen?

Jos sinut on sanottu irti taloudellis-­tuotannollisilla syillä, voit saada irti­sanomisaikana vapaata täydellä palkalla uuden työn löytämistä varten. Tätä oikeutta kutsutaan työllistymisvapaaksi. Vapaata saa työpaikan hakuun ja työhaastatteluun sekä te-toimiston työllistymissuunnitelman tekoon ja siinä sovittuihin toimenpiteisiin.

Työntekijän on ilmoitettava työnantajalle työllistymisvapaan käyttämisestä niin ajoissa kuin mahdollista. Pyydettäessä on esitettävä luotettava selvitys vapaan perusteesta. Vapaan käyttämisestä ei saa aiheutua työnantajalle merkittävää haittaa. Tällä tarkoitetaan suurempaa haittaa kuin työnantajalle aiheutuu yksittäisestä sairauspoissaolosta.

Vapaan pituus riippuu irtisanomisajan pituudesta. Jos työntekijän irtisanomisaika on esimerkiksi yksi kuukausi, vapaan pituus on enintään viisi työpäivää. Vapaa voi olla myös osa työpäivästä.

Aluehallintovirastot valvovat lain ­noudattamista.

Julkaistu Tehy-lehdessä 12/2016