Hovioikeus hylkäsi esihenkilön syytteet saunakuolemasta

Palvelutalon asukas kuoli saunottuaan liian kovissa löylyissä. Hovioikeus hylkäsi yksikön esihenkilöä koskevat syytteet.

Kuvateksti
Vanhus istui vammat saadessaan saunan lattialla suihkutuolissa. Saunaturma tapahtui kesällä 2018 Nurmeksessa.
Kuva: iStock

Palvelutalon esihenkilönä toimiva sairaanhoitaja oli vuosilomalla, kun talon pitkäaikainen asukas kuoli saunomisen jälkeen palovammoihin.

Asukasta saunottanut opiskeli oppisopimuksella lähihoitajaksi. Hänet tuomittiin kuolemantuottamuksesta. Esihenkilöä koskevat syytteet hylättiin Itä-Suomen hovioikeudessa, koska hänen ei katsottu laiminlyöneen perehdyttämistä. Lisäksi katsottiin, ettei hän voinut lomaltaan valvoa saunottamista.

Tehyläistä esihenkilöä edusti oikeudessa Tehyn oikeuspalvelu.

Tapaus sattui Nurmeksessa kesällä 2018. Saunottaja vei liikuntakyvyttömän asukkaan saunaan. Asukas istui saunan lattiatasolla suihkutuolissa.

Saunottaja valvoi tilannetta saunan ulkopuolelta läpinäkyvän oven takaa. Hän lisäsi löylyä nappia painamalla, jolloin kiukaalle tuli hanasta vettä. Asukas toivoi lisää löylyä ja tahtoi saunoa pitkään. Lämpöä oli 77 astetta, ja asukas oli saunassa noin 10 minuuttia.

Saunan jälkeen asukas ei valittanut kipua, mutta myöhemmin hänen huomattiin saaneen palovammoja. Vauriot olivat niin isot, että hän kuoli viikon kuluttua. Asukkaalla oli todennäköisesti sairauksiensa takia tuntopuutoksia. Hän oli käynyt samassa saunassa vuosia eikä aiemmin ollut sattunut mitään erityistä.

Esihenkilö tuomittiin käräjäoikeudessa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta sakkoihin, mutta hovioikeus hylkäsi syytteet.

Kyseessä oli Siun soten asumisyksikkö. Tapahtuneen jälkeen Siun sote laati ohjeet, jonka mukaan asukkaille tehdään lääkärin kanssa riskien arviointi saunomisesta. Lisäksi saunottajan pitää valvoa asukkaan vointia saunan sisällä.

Tuomio on lainvoimainen eli siitä ei voi enää valittaa.