Husissa sovittu 150 euroa hälytysrahaa – taustalla hoitajapula

Tehy HUS on sopinut työnantajan kanssa hälytysrahasta, ylimääräisen vuoron tekemisestä ja vuosiloman siirrosta maksettavista korvauksista.

Kuvateksti
Hoitajapula vaikeuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimintaa. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Hälytysraha 150 euroa, ylimääräisen vuoron tekemisestä 150 euroa ja vuosiloman siirrosta 450 euroa. Nämä summat on Tehy HUS on sopinut työnantajan kanssa maksettaviksi työntekijöille, kun nämä joustavat.

Paikalliset sopimukset ovat voimassa tammikuulle 2022. 

Hälytysrahasta voi sopia jo edellisenä päivänä. Se maksetaan poikkeustilanteessa sekä silloin, kun työntekijä jää oman vuoronsa jälkeen tekemään toisen vuoron. 

Ylimääräisiä vuoroja puolestaan voi sopia kaksi kolmelle viikolle jo listan suunnitteluvaiheessa.

Vuosiloman siirrossa ei ole loman pituudella merkitystä; korvauksen saa, vaikka työntekijä siirtäisi työnantajan pyynnöstä vain yhden vuosilomapäivän. 

Alun perin HUS korotti joustamisesta maksettavia korvauksia koronan vuoksi. Tällä hetkellä korona ei ole Tehy HUSin puheenjohtaja Reija Sjöholmin mukaan sairaanhoitopiirin suurin ongelma. 

"Kesä osoitti, että suurin ongelma on henkilöstöpula."

Paikallisiin sopimuksiin on kirjattu, että ylimääräiset korvaukset helpottavat työvoiman saatavuutta ja esihenkilötyötä. 

Sjöholmin mielestä on hyvä, että perusteena on nyt muuta kuin korona. Husissa on hänen mukaansa on ollut tapauksia, joissa työnantaja on koronatilanteen helpottuessa kieltäytynyt maksamasta korvauksia.

"Tapaukset on kyllä saatu selvitettyä työnantajan kanssa, ja työntekijät ovat saaneet korvauksensa, mutta on hyvä, että korvaukset eivät enää pohjaa koronatilanteeseen."