Keliakialiitto: Korvauksen poisto heikensi hoitoa

Keliakian vaatima ruokavalio tulisi rinnastaa lääkehoitoon.

Kuvateksti
Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitomuoto. Kuva iStock.

Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen poistaminen heikensi sairauden hoitoa, käy ilmi Keliakialiiton tekemästä kyselystä.

Eduskunta lakkautti ruokavaliokorvauksen viime vuoden alussa. Korvaus oli 23,60 euroa kuukaudessa.

Noin 40 prosenttia kyselyyn vastaajista oli joutunut tinkimään arjen ruokaostoksista. Joka kolmas oli joutunut vähentämään gluteenittomien viljatuotteiden käyttöä. Moni koki, että gluteeniton ruokavalio oli yksipuolistunut. Ainoastaan 27 prosenttia vastaajista totesi, ettei korvauksen poistumisella ole ollut vaikutuksia.

Neljä prosenttia vastaajista ei enää pysty noudattamaan tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota.

– Tämä on huolestuttavaa, sillä gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitomuoto. Huonosti hoidettu tai hoitamaton keliakia altistaa monille lisäsairauksille, toteaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Hoitamattoman keliakian seurauksena voi olla esimerkiksi osteoporoosi tai ohutsuolen imusolmukesyöpä. 

Keliakialiitto lähetti kyselyn elo–syyskuussa 2016 satunnaisotannalla 2 000 jäsenelle. Lisäksi kysely oli vastattavissa liiton verkkosivuilla. Kyselyyn vastasi 783 henkilöä.

Keliakiaa sairastaa Suomessa yli 36 000 ihmistä. Kelan maksamaa yli 16-vuotiaille tarkoitettua ruokavaliokorvausta sai vuoden 2015 helmikuussa 33 640 henkilöä. Vuoden 2016 alusta alkaen aikuiskeliaakikko ei ole saanut ruokavaliohoitoonsa taloudellista tukea yhteiskunnalta, vaikka ruokavaliohoito on vaikutukseltaan rinnastettavissa lääkkeisiin.

Keliakialiitto korostaa, että gluteenittoman ruokavaliohoidon aiheuttamat kustannukset tulee huomioida täydentävässä toimeentulotuessa. Eduskunnassa on tehty asiasta lakialoite loppuvuodesta 2016. Liitto katsoo, että korvaus pitää saada takaisin.