Millariikka Rytkönen: Minulla on yli 160 000 työnantajaa

Tehyn uusi puheenjohtaja peräänkuuluttaa ay-liikkeen sisäistä me-henkeä.

Kuvateksti
Muumilaakson hahmoista Tehyn uusi puheenjohtaja Millariikka Rytkönen samaistuu Pikku Myyhyn. Kuva: Leena Louhivaara

Tehyn vastavalittu puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tullut tunnetuksi Kätilöliiton puheenjohtajana, joka on kuin kala vedessä sosiaalisessa mediassa. Hän näkyy ja ottaa reippaasti kantaa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Tehyn puheenjohtajana hän lupaa tuoda lisää näkyvyyttä järjestölle yhteiskunnallisena osallistujana.

– Ei pidä jäädä huljuttelemaan varpaita altaan reunalle vaan on nopeasti sukellettava mukaan keskusteluun. Harkintakyky ei saa lamaannuttaa toimintakykyä.

Toivon, että ammattiyhdistysliikkeen sisäinen solidaarisuus saavuttaa vielä sen vahvan me-hengen, joka yhdistää meitä kaikkia palkansaajia.

Millariikka – tuttavallisemmin Milla – ei miellä itseään puheenjohtajana pomoksi vaan päinvastoin. Hän katsoo, että yli 160 000 tehyläistä ovat hänen työnantajiaan ja haluaa toimia heidän äänitorvenaan. Jäsenistön etujen vaalimisen lisäksi hän haluaa panostaa työhön yhteistyökumppaneiden kanssa. Vaikka hän suuntaa katseensa tulevaisuuteen, myös menneessä on opittavaa.

– Toivon, että ammattiyhdistysliikkeen sisäinen solidaarisuus saavuttaa vielä sen vahvan me-hengen, joka yhdistää meitä kaikkia palkansaajia.

Voimavaroja puheenjohtajan tehtävään Milla hakee monesta eri lähteestä. Vuodenikäinen Pyry-koira pitää huolen säännöllisestä ulkoilusta, ja liikettä niveliinsä Milla saa lisäksi erilaisilta ryhmäliikuntatunneilta.  Vauhdikkaampaan menoon Milla pääsee erilaisten pärisevien laitteiden, kuten moottoripyörän ja –kelkan puikoissa.

Rauhoittumista ja juurivoimaa Milla ammentaa meditaatiosta. Aivan oman maailmansa tarjoavat kirjat.

– Olen kirjahullu. Esimerkiksi äitiyspakkaus pitäisi korvata inhimillisyyspakkauksella, joka sisältää kansanedustaja Jani Toivolan muistelmat.

Perhe ja läheiset ovat Millalle kaikkein tärkein asia. Lapsuuden kodissa ei puhuttu politiikasta eikä rahasta, mutta sieltä Milla sai eväät kasvaa omaksi itsekseen. Suurimman kiitoksen hän antaa puolisolleen.

– Hän on uskonut minuun ja kätilöinyt minut minuksi. Kukaan meistä ei pärjää yksin vaan jokainen tarvitsee kätilönsä.