Pääluottamusmies: ”Vahva epäilys, että yt-rumba jatkuu ensi vuonna Keski-Suomessa”

Keski-Suomen yt-neuvottelut kohdistuivat lähinnä projektityöhön. Hoitotyötä ja sen palveluverkkoa koskevat ratkaisut siirtyivät ensi vuoteen.

Kuvateksti
Keski-Suomen hyvinvointialueen yt-neuvottelujen myötä kotihoidon työssäkäyntialueet laajenevat.
Kuva: Jaakko Martikainen

Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 14. marraskuuta erimielisinä työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen välillä. Erimielisyys johtuu siitä, että irtisanomisuhan alle joutui projektitehtäviä.

”Koko neuvottelujen ajan työnantaja palkkasi samankaltaisiin tehtäviin uusia työntekijöitä, joten niihin on jatkuva tarve”, sanoo Tehyn pääluottamusmies Anne Puronaho.

Tehyläisten enemmistön töihin vaikuttavat palveluverkkoa koskevat ratkaisut. Niihin liittyvät linjaukset siirtyivät vuoden 2024 puolelle.

”Sitä koskien on vahva epäilys, että yt-rumba jatkuu ensi vuonna.”

Tämän syksyn yt-neuvottelut vaikuttivat muun muassa kotihoidon turvapalveluihin. Niiden myötä työtehtäviin tulee muutoksia ja työssäkäyntialueet laajenevat.

”Työntekijät ovat arvostelleet ratkaisuja siitä, ettei työntekijöiden näkemyksiä otettu huomioon suunnitelmia tehtäessä.”

Kotihoidon tehtävien muutokset ovat jättäneet avoimeksi tehtäviä. Esimerkiksi aikaisemmin kotihoidon asiakkailla oli mahdollisuus saada tukipalveluina lämmin ateria kotiin. Nyt ateriat toimitetaan kotiin kylmänä.

”Kuka aterian lämmittää? Pelkona on, että kun tukipalveluista haetaan säästöjä, tehtävät valuvat kotihoidon työntekijöille.”

Keski-Suomen hyvinvointialueen tiedotteen mukaan yt-neuvotteluissa käsiteltiin tuottavuusohjelmaa ja talouden toimenpiteitä. Neuvottelujen edetessä henkilöstövaikutukset tarkentuivat niin, että pelastustoimen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialan työtehtävien muutokset kohdistuisivat yhteensä enintään 420 henkilöön ja työssäkäyntialueiden muutokset enintään 390 henkilöön. Tehtävien lakkaamisia ja muuhun tehtävään sijoittumisia kohdistuisi enintään yhteensä 60 henkilöön.

Lue lisää

Taas uusia yt-neuvotteluita hyvinvointialueille – ”Ei tämä ainakaan ole omiaan lisäämään alan veto- ja pitovoimaa”