Pitkä masennus häiritsee aivojen verenkiertoa

Aivoverenkiertohäiriöiden mahdollisuus lisääntyy, jos potee pitkäaikaista masennusta.

Kuvateksti
Pitkäaikaisella masennuksella on todettu yhteys aivoverenkierronhäiriöihin. Kuva iStock

Masennusta potevat sairastuvat muita todennäköisemmin aivoverenkiertohäiriöihin. Tuoreen tutkimuksen mukaan riski saattaa rajoittua potilaisiin, joiden masennus on kestänyt pitkään. Riskiä ei havaita potilailla, joiden masennus paranee.

Stroke-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 4 300 potilaan keskimäärin yhdeksänvuotiseen seurantaan. Osallistujien masennusoireet arvioitiin kahtena peräkkäisenä vuotena, joten tutkijat pystyivät selvittämään myös oireiden muutosten vaikutuksia.

Pitkäaikaista masennusta potevien riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön oli 65 prosenttia suurempi kuin potilaiden, jotka eivät olleet masentuneita. Riski ei ollut suurentunut niillä, jotka olivat parantuneet masennuksesta tai jotka olivat vasta hiljattain masennukseen sairastuneita. Aivoverenkiertohäiriöön sairastui kaikkiaan 344 potilasta.

Masennusoireet on yhdistetty aivoverenkiertohäiriöiden riskiin aiemminkin, mutta tutkimuksissa ei ole selvitetty, vaikuttaako masennuksen kesto sairastumisvaaraan. Hiljattain on julkaistu dementiatutkimus, jossa masennus suurensi sairastumisriskiä vain potilailla, joiden masennus paheni seurannan aikana.

Havainnot viittaavat siihen, ettei kaikki masennus automaattisesti altista muille sairauksille.

Uutispalvelu Duodecim