Sairaanhoitajat menossa lakkoon Isossa-Britanniassa

Sairaanhoitajien ammattiliitto järjestää kaksi lakkopäivää joulukuussa Isossa-Britanniassa. Liitto vaatii 19 prosentin korotuksia.

Kuvateksti
Hoitajat vaativat lisää palkkaa Isossa-Britanniassa.
Kuva: iStock

Sairaanhoitajien lakot suuressa osassa Isoa-Britanniaa ovat toteutumassa. Hoitajien ammattiliitto The Royal College of Nursing RCN järjesti jäsenäänestyksen, jossa jäsenistön enemmistö asettui lakon kannalle.

”Hoitohenkilöstö on saanut tarpeekseen siitä, että heihin suhtaudutaan itsestäänselvyytenä, että palkka on matala, että hoitajia ei ole riittävästi ja että he eivät voi antaa potilaille näiden ansaitsemaa hoitoa”, sanoi RCN:n pääsihteeri Pat Cullen tiedotteessa.

Britanniassa lainsäädäntö edellyttää, että ammattiliitto järjestää jäsenäänestyksen lakosta. Lakot toteutetaan kahtena päivänä 15. ja 20. joulukuuta. Lakot ovat ensimmäiset sairaanhoitajien ammattiliiton 106-vuotisessa historiassa.

Lakkoon menevät Englannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin hoitajat. Skotlannissa liitto perui lakkohankkeen, kun terveydenhuoltopolitiikasta vastaava aluehallinto ryhtyi palkkaneuvotteluihin.

RCN ilmoitti lakkopäätöksestä, kun se oli kertonut Britannian hallituksen torjuneen esityksen neuvotteluista. Ammattiliitto on vaatinut palkankorotuksia, jotka ylittäisivät inflaation viidellä prosentilla. Inflaatio on tällä hetkellä Isossa-Britanniassa noin 12 prosenttia.

Hallituksen mielestä 19 prosentin palkankorotus on liikaa.