Sodankylä joutuu maksamaan usean vuoden palkanlisiä kertarysäyksellä – virhe paljastui arkisessa tilanteessa

Sodankylän kunnalta on jäänyt maksamatta iso summa henkilökohtaisia palkanlisiä. Virheen hoksasi Tehy.

Kuvateksti
Sodankylässä on tulossa takautuvasti jakoon 1,2 miljoonan euron verran henkilökohtaisia lisiä. Kuva: iStock

Kaikki sai alkunsa, kun Tehyn järjestöasiantuntija Erja Korteniemi-Poikela meni pari vuotta sitten perehdyttämään silloista tuoretta pääluottamusmiestä Katja Karvosta. Pääluottamusmies oli saanut Sodankylän kunnalta asianmukaiset palkkatiedot.

Perehdytyssessiossa ilmeni, että kunta oli maksanut henkilökohtaisia palkanlisiä liian vähän jo usean vuoden ajan. Niinpä jakoon on tulossa takautuvasti 1,2 miljoonaa euroa. Se tarkoittaisi noin tuhatta euroa yhtä työntekijää kohti.

Kunta-alan työehtosopimuksen mukaan kunnan velvoite on maksaa henkilökohtaisia palkanlisiä 1,3 prosenttia kunnan palkkasummasta. Tämän toteutumista on tarkasteltava vuosittain.

Tehyn pääluottamusmies otti yhteyttä muiden ammattiliittojen edustajiin, ja he tekivät yhdessä asiasta vuonna 2018 neuvottelupyynnön. Asia koskee kunnan kaikkia työntekijöitä, ei pelkästään tehyläisiä.

Kyseessä on iso summa kunnan budjetissa. Välissä kunta on joutunut huonon taloudellisen tilanteen vuoksi käymään yt-neuvottelut, mutta nyt neuvottelut takautuvista lisistä ovat käynnistyneet.

”Oleellista on, että luottamusmies saa vuosittain kunnolliset palkkatiedot, jotta tällaiset tapaukset huomattaisiin aiemmin. Asiassa on ollut ongelmia varsinkin pienissä kunnissa. Ei ole työnantajankaan etu, jos se joutuu maksamaan kertarysäyksellä monen vuoden lisät”, sanoo Erja Korteniemi-Poikela.

Palkkatiedoissa on näyttävä tehtäväkohtaiset palkat ja liitekohtaisesti myös maksussa olevat henkilökohtaiset lisät.

Lue lisää:

Paikallinen sopiminen onnistui Seinäjoella - Tehy pelasti leikkausyksikön joululomat