Tanskan sairaanhoitajaliitto uhkaa laajentaa lakkoa

Tanskassa sairaanhoitajien lakkorintamaan liittyy lisää hoitajia elokuussa, jos sitä ennen ei löydy hoitajia tyydyttävää palkkaratkaisua.

Kuvateksti
Sairaanhoitajat vaativat lisää palkkaa ja parempia työoloja Tanskassa. Kuva: iStock

Noin 700 sairaanhoitajaa liittyy tanskalaisten sairaanhoitajien lakkoon, jos työnantaja puoli ei sitä ennen taivu Tanskan Sairaanhoitajaliiton (Danske Sygeplejersker) vaatimuksiin. Tämän on määrä tapahtua 10. elokuuta.

Jos sekään ei auta, on mahdollista, että lakossa olevien joukko kasvaa viikko viikolta, kertoo liitto tänään julkaisemassaan tiedotteessa.

Noin 5 400 sairaanhoitajaa aloitti lakon 19. kesäkuuta. Tällä hetkellä lakossa on noin 4 750, sillä osa työpaikoista on rajattu pois potilasturvallisuuteen vedoten.

Tanskan sairaanhoitajien liiton puheenjohtaja Grete Christensenin mukaan lakon laajentamisella halutaan näyttää työnantajille ja päättäjille, että hoitajat ovat tosissaan.

”Jos sairaanhoitajien palkka ja työolot eivät parane, tulevaisuudessa puuttuu yhä enemmän sairaanhoitajia, mikä heikentää terveydenhuoltoa.”

Tyytymättömyyteen on vaikuttanut koronapandemia, jonka myötä terveydenhuollon ammattilaisten työkuorma on kasvanut. Christensenin mukaan sairaanhoitajat työskentelivät jo ennen koronavirusta suuren paineen alla, mutta epidemian aikana paine on kasvanut.

Loppukeväästä työnantaja tarjosi 5,02 prosentin palkankorotusta 3 vuoden aikana. Se ei hoitajille kelvannut vaan selkeä enemmistö eli 66,7 prosenttia Tanskan Sairaanhoitajaliiton jäsenistä torjui tämän esityksen jäsenäänestyksessä.