Tasa-arvoministeri: Tasa-arvotyö jatkuu koronasta huolimatta

Hallitus on edelleen sitoutunut tasa-arvon edistämiseen, vaikka koronaepidemia työtä vaikeuttaakin, vakuuttaa tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist.

Kuvateksti
Hallitusohjelman tasa-arvokirjaukset ovat voimassa koronasta huolimatta, sanoo ministeri Thomas Blomqvist. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Hallitus aikoo teettää selvityksen koronaepidemian suorista ja epäsuorista terveydellisistä ja taloudellisista vaikutuksista eri sukupuoliin. Vaikutukset naisten ja miesten työllisyyteen ja työmarkkina-asemaan ovat osa tarkastelua.

Tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist (rkp) toteaa, että korona on vaikuttanut hallituksen tasa-arvon edistämisen aikeisiin ja myös vaikeuttanut niitä.

– Hallitus on kuitenkin yhteisesti todennut, että hallitusohjelman tasa-arvoa edistävät kirjaukset pätevät edelleen. 

Hallitusohjelmassa mainittu tasa-arvo-ohjelma ilmestyi kesäkuussa. Hallitusohjelmassa on myös mainittu esimerkiksi naisten ja miesten perusteettomat palkkaerot ja nykyistä kunnianhimoisempi ja kattavampi samapalkkaisuusohjelma.

– Korona viivästytti tasa-arvo-ohjelman julkaisua, joten tällaisia vaikeuksia on ollut. 

Naisten palkan maksu päättyy laskennallisesti tänään sunnuntaina 1. marraskuuta. Loppuvuoden naiset työskentelevät kuvaannollisesti ilman palkkaa.

Laskelma on tehty STTK:ssa Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin toisen vuosineljänneksen tietojen perusteella. 

Naisten keskiansio on 3274 euroa kuukaudessa, ja miesten keskiansio on 3906 euroa. Vuodessa naiset tienaavat siis 7900 euroa miehiä vähemmän. 

Palkkatasa-arvo ei ole vuodessa edennyt vaan päinvastoin: naisten ja miesten palkkaero on kasvanut 0,4 prosenttiyksikköä. Muutos on pieni, mutta suunta palkkatasa-arvon näkökulmasta väärä. Naisen euro on nyt 83,8 senttiä; viime vuonna se oli 84,2 senttiä.

Tehy ja SuPer ovat esittäneet palkkatasa-arvo-ohjelmaa, joka nostaisi naisvaltaisen sote-alan palkkoja kymmenen vuoden ajan. 

Lue lisää:

Valtiolta rahaa palkkoihin – Tehy ja SuPer tahtovat 10 vuoden palkkaohjelman