Tehyn edunvalvontajohtaja: Vihdoinkin saamme oman sopimuksen, jolla ratkoa alan ongelmia

Työ hoitoalan oman sote-sopimuksen luomiseksi käynnistyy tänään. Oman sopimuksen tärkeimmät tavoitteet liittyvät palkkaukseen ja työaikoihin.

Kuvateksti
Neuvottelut sote-alan sopimuksen sisällöstä alkavat. Kuva: iStock

Uutta sote-sopimusta valmisteleva neuvotteluryhmä kokoontuu tänään iltapäivällä 2. syyskuuta ensimmäisen kerran. Neuvotteluryhmän tavoite on Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemen mielestä yksiselitteisen selvä.

– Neuvottelemme sisällön sote-sopimukseen, joka tulee voimaan vuoden päästä eli 1.9.2021.

Tiedossa oleva voimaantulopäivä antaa Kirvesniemen mukaan oman mausteensa neuvotteluihin ja luo painetta viedä neuvotteluja ripeällä tahdilla eteenpäin.

– Uskon, että kaikki osapuolet ovat motivoituneita neuvottelemaan sopimusta, koska jaamme yhteisen näkemyksen sote-alan sopimuksen kehittämisen tarpeesta. Tämä ei silti tarkoita sitä, että neuvotteluista tulee välttämättä helppoja.

Tehyn tärkeimmät tavoitteet neuvotteluissa liittyvät etenkin palkkaukseen ja työaikaan. Tehyn pitkäaikaisena tavoitteena on ollut toteuttaa palkkaus- ja työaikajärjestelmien perusteellinen remontti.

­– Kerralla ja yhdessä vuodessa ei varmastikaan saada kaikkia ongelmia ratkaistua, mutta vihdoin meillä on sote-alalla työkalu – eli oma työehtosopimus – jolla ongelmia on mahdollista korjata.

Hoitoalan oma sote-sopimus on ollut hoitajajärjestöjen tavoite kymmenien vuosien ajan. Sopimus sen tekemisestä syntyi toukokuun lopulla, kun Tehy ja SuPer olivat mukana solmimassa Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusta.

Neuvotteluryhmässä ovat Tehyn ja SuPerin lisäksi palkansaajapuolelta edustettuina neuvottelujärjestöt JUKO ja JAU. Tehyllä ja SuPerilla on kahta muuta järjestöä suurempi edustus, koska hoitoalan liitot edustavat koko alan henkilöstöstä yli 80 prosenttia.

Sote-sopimuksen ulkopuolelle jää varhaiskasvatus. Varhaiskasvatuksen hoitajat muodostavat 1.9.2021 lukien KVTES:n suurimman henkilöstöryhmän.

– Heidän painoarvonsa kasvaa ja edunvalvontansa vahvistuu KVTES:n piirissä, Kirvesniemi korostaa.

Lue lisää:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen: Vuosikymmeniä ajettu tavoite alan omasta sopimuksesta toteutui vihdoin