Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tyytyväinen oman sote-alan sopimuksen syntyyn. Kuva: Leena Louhivaara

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen: Vuosikymmeniä ajettu tavoite alan omasta sopimuksesta toteutui vihdoin

Tehyn valtuusto on hyväksynyt yksimielisesti esityksen uudeksi KVTES:ksi. Korona-kriisin keskellä syntyi sopimus, jossa toteutui tärkein tavoite eli oma sote-sopimus.

Uusi kunta-alan sopimus jättää kiky-tunnit historiaan ja tuo yleisen linjan mukaiset palkankorotukset. Samalla toteutuu Tehyn pitkään ajama tavoite omasta sote-sopimuksesta.

– Tämä on upea saavutus. On hienoa olla tekemässä historiaa. Alan oma sopimus on tärkein väline, millä vihdoin pääsemme toden teolla korjaamaan alan palkkausta ja työehtoja, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Puheenjohtaja muistuttaa, että valtakunnansovittelijan kuukauden takainen esitys oli sisällöltään heikompi kuin nyt syntynyt sopimus.

– Tehyn ja SuPerin saumattoman yhteistyön ja sitkeyden ansioista koko julkisen sektorin työntekijöille tuli parempi sopimus kuin minkä muut järjestöt olivat valmiita sopimaan aikaisemmin.

Kiky-tunnit poistuvat syyskuun alusta. Ensimmäinen palkankorotus on 1,22 prosenttia ja se tulee 1. elokuuta alkaen. Yhteensä palkankorotukset yleisen linjan mukaiset. Sopimus on voimassa 28. helmikuuta 2022 asti.

Uusi sote-sopimus tulee voimaan 1. syyskuuta 2021. Palkkatasa-arvon edistämistyö aloitetaan työryhmässä, jonka tehtävänä on selvittää 28. helmikuuta 2022 mennessä kunta-alan palkkatasa-arvoon ja ansiokehitykseen liittyviä kysymyksiä.

– Neuvottelutilanne muuttui keväällä täysin ennalta-arvaamattomalla tavalla, minkä vuoksi tasa-arvo-ohjelman rahoitukselle ei ollut nyt realistisia edellytyksiä. Korona-kriisin seurauksena Suomen talous supistuu tuoreiden arvioiden mukaan tänä vuonna 8 prosenttia, mitä emme voi sivuuttaa olan kohautuksella. Oman sopimuksen myötä meillä on jatkossa entistä paremmat mahdollisuudet huolehtia koulutetun hoitohenkilöstön edunvalvonnasta, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

SuPer ja Tehy esittivät neuvotteluissa, että Covid19-virukselle altistumisen riskin ja valmiuslain rajoitusten piirissä työskenteleville maksettaisiin kertakorvausta eli ns. koronalisää. Tätä työnantaja ei tyrmännyt. Korvausta ei sopimukseen saatu, koska se edellyttäisi valtiolta erillistä rahoitusta kuntien heikon taloustilanteen vuoksi. Muissa länsimaissa on maksettu vastaavia kertakorvauksia. Tehy ja SuPer vetosivat eilen maan hallitukseen koronakorvauksesta.

Lue lisää:

Tehy ja SuPer: Sote-sopimus tulee ja kikyt lähtevät – kunta-alan neuvottelutulos hyväksytty

Kommentit

Käyttäjän Taru Kaartinen kuva

Miten ihmeessä tähän suostuttiin? Omasopimus vuoden päästä tämä oli jo ohjelmassa viime kaudella ja mitään ei tapahtunut. Kiky tunnit pois joo hienoa, mutta toi että TAAS puhuitte että palkankorotus pitää olla 1.8 prosenttia yli yleisen minusta 3.08 % ei sitä ole. Olen todella pettynyt. Miksi meillä oli kiire saada tämä ja ensinmäisenä taas hyväksyä. En millään tätä ymmärrä enkä hyväksy. Aivan syvältä tämä. Tämä vuosi vielä Suomessa töissä kyllä sitten on muualta töitä etsittävä. Aivan hullua luotin niin että linja pidetään ja ei pidetty

Käyttäjän Joni Köyrylä kuva

"pitää olla nöyrä,muttei nöyristellä" Paljon saatiin hyvääkin,mutta harmittaa vain näin tehyläisenä,että se isojen vahvojen liittojen tiukkuus puuttui edelleen.. ( metalli,AKT ). Pitää punnita haluaako palkita enää tehyä omasta palkasta.

Käyttäjän Outi Ulvila kuva

Olosuhteisiin nähden hieno tulos. Kiitos Milla-Riikka ja koko neuvottelutiimi!

Mainos
Mainos

Uutisia