Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tyrmää Husin lisäleikkaukset – ”Nähtäväksi jää, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä Husissa töissä”

Tehy vastustaa torstaina päätettyjä Husin valtavia lisäleikkauksia, sillä toteutuessaan ne kurjistavat entisestään paitsi hoitajien työoloja, Husin tarjoaman erikoisterveydenhuollon tasoa ja potilasturvallisuutta.

Kuvateksti
Hus leikkaa leikkaamisen perään.
Kuva: Riikka Huttunen

Hus leikkaa lisää. Viikko sitten Hus ilmoitti vuoden loppuun kestävästä rekrytointikiellosta säästöpaineiden takia, ja eilen tuli tieto uusista leikkauksista

Hus kertoi, että yhtymäkokous leikkasi sen esittämää talousarviokehystä yllättäen 44 miljoonalla eurolla. Husin omistajien päätös kasvattaa sopeuttamistarpeen vuonna 2025 vähintään 99 miljoonaan euroon. 

”Husin työntekijät eivät ole ansainneet tämän mittaluokan leikkauksia. Monet heistä työskentelevät jo ennen uusia säästöjä äärirajoilla”, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

”Jää nähtäväksi, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä leikkauksilla runnellussa Husissa töissä. Todennäköisesti hoitajakato pahenee, Rytkönen huomauttaa.

Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahl kertoi tiedotteessa, että yhtymäkokouksen päätös leikata talousarviokehystä valmiiksi poikkeuksellisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa vaarantaa kyvyn hoitaa Husin perustehtävää.

Pitkäaikainen vaikuttaja ja Husin hallituksen jäsen Osmo Soininvaara kertoi puolestaan torstaina blogissaan eroavansa Husin hallituksesta sen jälkeen, kun yhtymäkokous päätti 44 miljoonan euron vähennyksistä.

”Katson, että yhtymäkokouksen päätösten jälkeen Husin hallitus ei voi edes teoriassa toimia lakia rikkomatta. Lisäksi Hus on Suomen terveydenhuollon kruununjalokivi, joka vastaa vaativimmasta erikoissairaanhoidosta kaikille suomalaisille ja jonka surkastuttamista en pidä viisaana”, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaara kertoo, että Husin hallituksen toimintaa määrittää paitsi menokehys, myös lain vaatimukset hoitotakuusta ja ihmisten oikeudesta saada hoitoa sairauksiinsa.

”En tiedä, miten vaaditut säästöt tullaan toteuttamaan, mutta suuruusluokasta kertoo jotain se, että 44 miljoonaa euroa vastaa lähes 900 sairaanhoitajan palkkauskustannuksia”, jatkaa Soininvaara kirjoituksessaan.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen jakaa Soininvaaran huolen. 

”Tämä uppoamaton laiva on nyt törmännyt jäävuoreen. Poliittisten päättäjien tehtävä on nyt päättää, soitetaanko kannella viulua vai pelastetaanko perustuslain turvaamat palvelut kansalaisille.”

lue lisää

Hus aloittaa ensi viikolla rekrytointikiellon – Tehy tyrmää päätöksen: ”Vaarantaa potilaat ja uuvuttaa loputkin hoitajat”