Hus aloittaa ensi viikolla rekrytointikiellon – Tehy tyrmää päätöksen: ”Vaarantaa potilaat ja uuvuttaa loputkin hoitajat”

Tehy pitää Husin rekrytointikieltoa järjettömänä päätöksenä.

Kuvateksti
Rekrytointikielto kestää vuoden loppuun.
Kuva: Riikka Huttunen

Rekrytointikielto Husin yksiköissä alkaa 12. kesäkuuta ja jatkuu vuoden loppuun. Se koskee niin vakinaisten palkkaamista kuin määräaikaisuuksia ja sijaisuuksia. Esimerkiksi eläkkeelle jäävän tilalle ei välttämättä palkata uutta.

Syyksi sanotaan säästöpaineet. Husin tammi–huhtikuun talouden toteuma jää 24,1 miljoonaa euroa talousarviossa asetetusta tulostavoitteesta, vaikka tulos on 14 miljoonaa euroa positiivinen.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen pitää päätöstä järjettömänä.

”Perusteluina ovat säästöt, joiden tarvetta jossain määrin kyllä ymmärrän. Mutta miksi aina kohteena on henkilöstö. Lisäksi olisi hyvä puhua rehellisesti säästöjen vaikutuksista, jotka eivät ole pelkkiä numeroita.”

Rekrytointikiellosta seuraa Rytkösen mukaan se, että nykyiset hoitajat tekevät samat työt yhä pienemmällä henkilöstömäärällä ja uupuvat entisestään. Sairauslomat ja alanvaihto lisääntyvät. Potilasturvallisuus ja työturvallisuus vaarantuvat. Ja hoitajapula pahenee.

Tehy paheksuu myös Husin johdon salamyhkäisyyttä ja suoranaista salailua rekrytointikieltoa koskeneessa päätöksenteossa.

”Ei julkinen organisaatio ja demokraattinen päätöksenteko voi toimia noin”, Rytkönen sanoo.

Yhtymähallitus päätti myös jäädyttää palkkojen tarkistukset ja tehtävä- ja nimikemuutosten tekemisen. Hus joutuu sopeuttamaan talouttaan vuosina 2025–2027 yhteensä vähintään 225 miljoonalla eurolla.

Lue lisää:

Tehy tyrmää Husin rekrytointikiellon: Vaarantaa potilaat ja uuvuttaa loputkin hoitajat