Terveyden edistämiseen rahaa haettavissa

Rahaa voi hakea esimerkiksi päihteiden käytön ja tupakoinnin ehkäisyyn ja vähentämiseen.

Kuvateksti
Erilaisten hankkeiden avulla voidaan herätellä kiinnostusta terveiden elämäntapojen puolesta. Kuva iStock.

Terveyden edistämisen määrärahan hakuaika on käynnissä ja jatkuu 15.6 asti. Määrärahalla autetaan vuonna 2018 erityisesti hankkeita, jotka tukevat kunnissa toteutettavaa terveyden edistämistä sekä sote-uudistuksen toimeenpanoa, kun se liittyy kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Lakisääteinen määräraha on tarkoitettu terveyden edistämiseen sekä päihteiden käytön ja tupakoinnin ehkäisyyn ja vähentämiseen. 

Terveyden edistämisen määrärahasta voidaan myöntää valtionavustuksia järjestöille, säätiöille, kunnille ja muille toimijoille.

Määräraha on harkinnanvarainen, vuosittain haettavaksi julkaistava rahallinen tuki. Määrärahasta myönnetään valtionavustuksia 1–3 vuotta kestäviin terveyden edistämisen kokeilu- ja kehittämishankkeisiin sekä terveyden edistämistä tukeviin tutkimushankkeisiin ja ohjelmiin.

Hanke-ehdotukset pitää toimittaa THL:lle 15.6. mennessä sähköisen hankehallinnointijärjestelmän kautta.

Määrärahan mitoituksessa otetaan huomioon väestön päihteiden käytön ja tupakoinnin yleisyys ja niistä aiheutuneet haitat sekä muu terveyskäyttäytyminen. Tämän vuoden käyttösuunnitelmaan on hyväksytty kymmenen hanketta ja niiden yhteissumma on 2 307 000 euroa. Kaikki hankkeet ovat uusia. Hanke-ehdotuksia vastaanotettiin ja käsiteltiin yhteensä 104 ja niiden yhteissumma oli 22 635 951 euroa.