Vuosi 2017 sähköisti reseptit

Noin 99 prosenttia Suomessa kirjoitetuista resepteistä on nyt sähköisiä.

Kuvateksti
Reseptien sähköistäminen tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille kattavamman käsityksen potilaalle määrätyistä lääkkeistä. Kuva iStock.

Velvoite laatia reseptit sähköisinä astui voimaan vuoden alussa. Tammikuussa laadittiin liki 2,9 miljoonaa reseptiä, jotka talletettiin valtakunnalliseen Reseptikeskukseen.

– Suomessa on nyt ensimmäisen kerran kokonaiskuva kaikista määrätyistä resepteistä. Samalla selviää, kuinka suuri osa resepteistä noudetaan apteekeista, sanoo projektipäällikkö Harri Nurmi.

Reseptien sähköistäminen tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille kattavamman käsityksen potilaalle määrätyistä lääkkeistä. Kansalainen näkee kaikki reseptinsä Omakannasta ja voi tarkistaa, onko niissä vielä toimittamattomia lääkkeitä.

Reseptin voi edelleen tehdä myös puhelinmääräyksenä tai paperisena reseptinä. Varajärjestely on säilytetty teknisten yhteysongelmien varalle ja kiireellisen lääkehoidon varmistamiseksi.

Tammikuussa apteekeissa tallennettiin paperisena tai puhelimitse tulleena noin 46 300 lääkereseptiä. Puolet apteekkien tallentamista resepteistä oli paperisia reseptejä, jotka oli jouduttu laatimaan teknisen häiriön vuoksi.

THL seuraa valtakunnallisten tietojärjestelmäpalveluiden käyttöönottoja ja käyttöä. Niistä raportoidaan valvoville viranomaisille. Reseptikeskukseen talletettujen reseptien ja apteekissa sähköiseksi muutettujen reseptien määristä raportoidaan tänä vuonna kuukausittain.