Yt-mylly pyörii: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella loppukesästä uudet yhteistoimintaneuvottelut

Elokuussa Etelä-Pohjamaan hyvinvointialueella käynnistyvät järjestyksessään toiset koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Kuvateksti
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa uudet yt-neuvottelut parin kuukauden päästä..
Kuva: Ari Korkala

Tuskin on kulunut neljää kuukautta siitä, kun Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen edelliset yhteistoimintaneuvottelut päättyivät, niin nyt jo viritellään uusia. Henkilöstöjohtaja on valtuutettu käynnistämään uudet koko henkilöstöä koskevat neuvottelut elokuussa.

”Perusteena neuvotteluille on hyvinvointialueen mittava talouden sopeuttamistarve sekä Uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelmaan kirjatut toimenpiteet, joiden johdosta toimintoja uudistetaan ja osalla henkilöstöstä työtehtävät ja työpisteet muuttuvat. Tämä edellyttää YT-neuvotteluiden käymistä”, hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen toteaa tiedotteessa.

Alkuvuoden yt-neuvotteluissa tavoitteeksi tuli saada 1,6 miljoonan euron säästöt muun muassa lomautusten avulla. Tehyn koordinoivan pääluottamusmies Anita Panulan mukaan hoitohenkilöstön kolmen vuorokauden mittaiset lomautukset tulevat jatkumaan vuoden loppuun asti. Ne kohdistuvat myös vuorotyötä tekeviin hoitajiin Seinäjoen keskussairaalan röntgenissä ja laboratoriossa, ei pelkästään elektiiviseen ajanvaraukselliseen toimintaan.

”Jäsenistössä on aiheuttanut tyytymättömyyttä, että lomautukset kohdistuvat epätasaisesti hoitohenkilöstöön. Vasta loppuvuodesta selviää, syntyykö tästä säästöjä, mutta emme usko, että noin suurta summaa.”

Ennen elokuun yt-neuvotteluja ehditään aloittamaan kiirevastaanoton uudistamiseen liittyvä yt-menettely 13. kesäkuuta. Henkilöstöön liittyvät muutokset koskettavat noin 600 henkilöä ja liittyvät hyvinvointialueen palveluverkkouudistukseen. Kiirevastaanoton uudistaminen hyväksyttiin aluevaltuustossa toukokuussa.

Virka-ajan ulkopuolisen kiirevastaanoton aukioloajat muuttuvat maakunnassa vaiheittain lokakuun alusta niin, että viimeisessä vaiheessa 1.4.2025 eteenpäin koko alueen viikonlopun kiirevastaanotto toimii ajanvarauksella hyvinvointialueen keskitetyssä kiirevastaanotossa Seinäjoella viikonloppuisin kello 10–18.

Elokuussa käynnistyvien yt-neuvotteluihin liittyvää rahallista säästötavoitetta ei ole ilmoitettu. Hyvinvointialuejohtaja Tero Järvisen mukaan yt-menettelyn yhteydessä tullaan tarkastelemaan myös organisaatiorakennetta.

”Viimesijaisina vaihtoehtoina kyseeseen voivat tulla myös lomautukset ja irtisanomiset.”