Millariikka Rytkönen: Efternattens långa timmar

Jag hoppas du får en semester som gör att du kan glömma jobbet och hela vår bransch, skriver Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

En födande kvinna känner hopplöshet i svinottan på förlossningssjukhuset. Graviditeten har varit besvärlig. Inget hölls i magen de första månaderna. Mot slutet har det varit omöjligt att gå på grund av foglossningssmärtor. Förlossningen måste sättas igång, men det vill inte lyckas. Barnmorskan sitter bredvid som stöd. Hon säger tröstande att inget barn ännu har blivit kvar där inne.

Under min tid som barnmorska var det svåraste att sitta på händerna och inte påverka förlossningens gång. ”Milla! Gör man ungar med fjäsk får di piss i huvut”, påmindes jag i början av min bana, och av samma person som hade hjälpt mig till världen ett kvartssekel tidigare. Repliken, ett citat från Okänd soldat, hade stor betydelse för skötseln av förlossningar, men i vår har jag också insett innebörden vid arbetsmarknadsbordet. Och suttit på händerna.

När jag skriver det här svarar jag er så som jag svarat många tidiga mornar: Jag vet inte när det här kollektivavtalet är klart, men det har aldrig hänt att ett avtal inte blivit till. Vi har ingen brådska att ingå ett dåligt avtal. Det har varit ert tydliga budskap och det har ni också visat i praktiken: nu har ni slutat ge efter. Ni har satt igång ett #metoo i vår bransch och samhällets kontinentalplattor rör sig.

Det finns de som tycker att yrkesutövare i vår sektor ska vara osjälviska och tänka mer på det allmänna bästa än på sig själva. Men de ser inte träden för skogen: det handlar inte bara om förmåner för oss, utan uttryckligen om gemensamma fördelar. För att trygga tjänster i social- och hälsovård och småbarnspedagogik för alla finländare krävs det att vi ser till att våra sektorer är attraktiva.

Under sommaren har du rätt att återhämta dig, rätt till fritid och semester. Du har rätt att i förväg veta när du ska arbeta. Rätt till en lön som du klarar dig på och motsvarar ditt kunnande. Rätt till tillräckligt många arbetskamrater – också sommartid.

Särskilt i sommar önskar jag att du får tid att glömma jobbet och hela vår bransch. Jag önskar dig tillräckligt mycket av allt det som gör din sommar lyckad.

Glad sommar och lagom lite myggor!

PS. Om det blir möjligt för mig att hålla semester i sommar, ifall förhandlingssituationen medger det, så vill jag ändå inte glömma er. Om vi stöter ihop i den finska sommaren, så dra mig för all del i ärmen och kom och prata.

Rekommenderat för dig

Tehy
23.3.2022