Joulun sijaiset tulevat! Oletko valmis?

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon vyöryy satojatuhansia sijaisia viimeistään parin viikon kuluttua. Nyt on vihonviimeinen aika viilata perehdytyskansio kuntoon ja sopia kuka perehdyttää jouluksi hoitajien sijaiset. Mukava tapa on myös lähettää sijaiseksi tuleville tervetulosähköposti, jossa on tarkemmat ohjeet ensimmäisen työpäivän kulusta. Hyvä kello nimittäin kuuluu kauas.

Osa tulee sijaiseksi kuin vanha tekijä ja osa jännittää jo nyt niin, ettei uni meinaa tulla öisin silmään. Tärkeintä on miettiä, miten hyvin sijaiset otetaan omalla työpaikalla vastaan. Se on kaunein joululahja, jonka sijaiselle voi työpaikalla antaa. Hienointa hoitajasijaiselle kun on kyetä solahtamaan mukaan hoitajaporukkaan, jotta hoidon laatu säilyy potilaan näkökulmasta mahdollisimman hyvänä.

Vakituisten hoitajien ei kannata pelätä, että sijainen tekee jotain eri tavalla kuin työpaikalla on aina ennen tehty. Pääasia on, että lopputulos on hyvä ja potilaat tyytyväisiä. Potilaidenkin hermoja tullaan kieltämättä välillä koettelemaan. Sijainen kun joutuu välillä vastaamaan joutuvansa selvittämään potilaan kysymän asian, koska ei ole talon vakituista väkeä.

Näin joulun aikaan on hyvä olla armollinen erityisesti nuoria hoitajia ja opiskelijoita kohtaan. Meistä jokainen on ollut ensimmäistä päivää unelma-ammatissaan. Sitä tunnetta kannattaa muistella koetettaessa löytää yhdessä parhaat ratkaisut hoitotyön sujumiseksi. Näin työporukan hoitajaiältään nuorimmainenkin innostuu hoitotyöstä, voimaantuu hoitajana ja saa tilaa kasvaa mahdollisimman hyväksi hoitajaksi.

Meitä vanhempia hoitajasijaisia saa jo käsitellä vähän ronskimmin. Sanoa suoraan ja muistuttaa, että tämä ja tuo asia on muuttunut, kunhan ei ilkeile. Mistä uudet käytännöt voisi muuten tietää, vaikka ammattitaitoa olisi kertynyt vuosien aikana paljonkin? Sankarin viitta on jo vuosien saatossa karissut harteilta, mutta opeteltavaa joka työkeikalla riittää ihan jokaiselle. Hoitajana kun ei ole oikein koskaan työssään valmis.

Itse odotan joulukeikalta näkeväni tuttuja kasvoja ja suuresti ihailemiani kollegoita. On hienoa olla yksi niistä, joiden vuoksi hoitajat pääsevät kauan odotetulle talvilomalle raskaan syksyn jälkeen. Siksi odotan jo kymmeniä hyvää lomaa ja rauhallista joulua -toivotuksia. Pilke silmäkulmassa lupaan lomille lompsijoille vain yhden asian. Pidämme sijaisporukalla sairaalan seinät pystyssä heidän lomansa ajan.

Lue myös Ajatuksia hoitotyöstä, jota moni ei ikinä tekisi

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Suosittelemme sinulle