Rakas joulupukki, minä täällä jälleen

Työvuoroihin tarvitaan haamujengin sijasta ihka oikeita kollegoita, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kirjeessään joulupukille.

”Me halutaan, että meidän äidit ja iskät jaksaa leikkiä meidän kanssa, kun ne tulee töistä kotiin. Meidän äidit ja iskät pitää tietää, milloin työt loppuu, koska mekin halutaan tietää se. Voitko sä auttaa meitä?”

7-vuotias Aake-poikani pyysi apua peruspalveluministeri Annika Saarikolta kirjeen muodossa, mutta koska haluan maksimoida avunpyynnön toteutumisen, välitän sen myös sinulle, rakas joulupukki. En tiedä, uskooko Aake enemmän sinuun vai Annikaan, mutta poikani ja monen muun tehyläisen lapsen harras toive on, ettei tulisi sellaista lakia, etteivät vanhemmat enää voisi olla lastensa kanssa kuten nyt.

Työaikalain muutos on koitumassa naisvaltaisen sote-alan kohtaloksi, ellei säännöksiä muuteta. Eduskunnan käsittelyssä oleva työaikalain muutos on heikentämässä sote-alan työntekijöiden työehtoja merkittävästi. Tehyläisillä on jo tälläkin hetkellä suuria ongelmia työssä jaksamisessa. Työaikalain tehtävä on suojella työntekijöitä. Nyt suojaa ollaan rapauttamassa entisestään. Tällaista joululahjaa eivät liiankin kiltit tehyläiset ole ansainneet, eiväthän, rakas joulupukki?

Seuraavalle hallitukselle toivon riittävästi työmarkkinaosaamista. Auta heitä ymmärtämään, ettei palkkatasa-arvo voi parantua, jollei naisvaltaisille aloille tule suuremmat palkankorotukset kuin muille aloille. Koska kunta-ala on naisvaltaisin, sinne on varattava rahaa korotuksia varten. Voin avustaa Korvatunturin tonttuja rautalankatalkoissa vääntämään tätä tosiseikkaa vallanpitäjille. Raha on lopulta valtiovallan vastuulla ja tulevan hallituksen asia. Jos rautalanka ei riitä, olen valmis hakemaan tonttujen kanssa ratakiskoa avuksi.

Tehyläisille toivon tervettä sisäilmaa ja väkivallatonta työpaikkaa. Uskon, että myös sinusta jokaisella tehyläisellä on oikeus päästä ehjänä kotiin työvuorosta. Lisäksi toivon työvuoroihin haamujengin sijasta ihka oikeita kollegoita. Anna tehyläisille myös rohkeutta kertoa työpaikan epäkohdista, jotta sinä ja minä voimme auttaa heitä yhdessä.

Uskallan toivoa jotakin pientä myös eduskuntavaaliehdokkaille. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat isoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Niitä koskevia muutoksia voi olla vaikea hahmottaa, niin tonttujen kuin ehdokkaiden. Siksi me Tehyssä olemme listanneet päättäjille viisi soten avainsanaa päätöksenteon tueksi. Monimutkaisilta tuntuvat sote-kuviot pelkistyvät niissä yksinkertaisiksi asioiksi, jotka tonttukin taitaa. Kysymys on lopulta resursseista, laadusta, osaamisesta, johtamisesta ja tasa-arvosta.

Toivon, että nämä viisi sanaa olisivat päättäjillä mielessä yhtä kirkkaina kuin joulutähti – niin sote-uudistusta toteutettaessa kuin tulevaa hallitusohjelmaa laadittaessa. Voisitko sinä joulupukki iskostaa nämä sanat päättäjien mieleen jo jouluaattona, jotta keväämme olisi hieman helpompi?

Joulupukki, sinä voit tehdä tänäkin jouluna huoletta töitä, sillä tehyläiset ammattilaiset turvaavat myös sinun hyvinvointiasi ja terveyttäsi pyhien aikana. Viethän töissä puurtaville erityisen lämpimän joulutervehdyksen ja muista myös vapailla olevia tehyläisiä. Lähetän mukanasi heille, ihan jokaiselle, jouluiloa ja joulun taikaa.